BEREDSKAP. Här tillverkar kemilärarna Maria Rudbeck och Kim Aarseth handsprit till Täbys äldreboenden. Nu hoppas de på snabb leverans av kemikalier så att de kan öka produktionen. Foto: Åva Gymnasium

Kemilärare gör handsprit till äldre i Täby

Idag började kemilärare på Åva gymnasium att tillverka handsprit till äldreboendena i Täby kommun på grund av bristen.

  • Publicerad 16:19, 19 mar 2020

Idag, torsdag, sitter det två personer som i vanliga fall arbetar som kemilärare på Åva Gymnasium i Täby och tillverkar handsprit. Detta på grund av att just handspriten blivit en bristvara i coronatider.

– Vi har en hög kompetens när det gäller kemi på skolan och vi har börjat att tillverka eftersom det är brist, säger Lillemor Larsson, rektor på Åva gymnasium.

Behöver mer kemikalier

All sprit som tillverkas kommer sedan att ges till de kommunala äldreboendena som finns i Täby.

– Jag har en nära anhörig som tillhör riskgruppen så det var självklart att ställa upp, säger kemiläraren Kim Aarseth och lärare Maria Rudbeck fyller i:

– Att de äldre skyddas är ju prio ett, så det känns väldigt bra att kunna bidra med den kompetensen, säger hon.

Lärarna använder sig just nu av de kemikalier som finns i skolan men har beställt mer för att öka produktionen.

– Vi har använd det recept som WHO tagit fram och vi gör allt vi kan för att få snabb leverans av fler kemikalier för att fortsätta tillverkningen, säger hon.

Skänkt skyddsutrustning

De två skolsjuksköterskor som finns på Åva gymnasium kommer hoppa in och jobba på äldreboendena i kommunen. Skolan har även skänkt all skyddsutrustning som finns i skolans lokaler.

– Vi har ju vård- och omsorgsprogrammet och labbundervisning vilket gör att vi har skyddshandskar och engångsförkläden. De har samlats ihop och lämnats över till äldreboendena, säger Maria Rudbeck.

Har ni redan nu lämnat över spriten?

– Nej, vi började med det här idag och den är under produktion, den tar 72 timmar att bli klar efter tillverkning.

Stockholm Direkt