HYLLADES. Kenneth Gärdestad fick årets hederspris på Grammisgalan. Foto: Anders Ekström

Kenneth Gärdestad hyllades på Grammisgalan

Sollentunasonen Kenneth Gärdestad fick ta emot årets hederspris på Grammisgalan. Det var en rörd pristagare som trotsade sin sjukdom och gick upp på scenen.

  • Publicerad 10:49, 9 feb 2018

Kenneth Gärdestad fick motta det årliga hederspriset och juryn motiverade det hela med att hans texter har blivit "mjuka hörnstenar i den svenska pop- och poesiskatten".

– Det var rörande att höra alla vänliga ord om Teds och mitt samarbete. Som ni märker är jag ganska ostadig också. Det var med ytterst sista kraften jag orkade ta mig hit. Men att få den här utmärkelsen eller vad vi ska kalla det för, vid ett sådant här tillfälle måste man tacka de som gjort musiken. Janne Schaffer, J:son Lindh, sa Kenneth Gärdestad under galan enligt Expressen.

Kenneth Gärdestad fick ledas upp på scenen eftersom han kämpar mot hudcancer och latent lymfom.

– Det är omtumlande som ni märker, och jag är inte så stadig. Det här blir det sista stora hurraropet, sa han från scenen enligt Expressen.

Sjukdomen har blivit värre på senare tid.

– Jag mår sämst. De sista veckorna har jag haft det väldigt besvärligt. Jag har ju flera underliggande sjukdomar så det är jobbigt, sa Kenneth Gärdestad till Aftonbladet. 

MER Juryns motivering

Som få andra har han gjort vacker och allmängiltig poesi av vardagens funderingar. Han hittade en helt egen väg för att sätta enkla, men ytterst effektiva ord på saker och händelser som för de flesta bara snabbt flimrar förbi för att sedan glömmas. Med start på 1970-talet i ett pojkrum i en villa några mil norr om Stockholm skrev han texter som decennier senare är mjuka hörnstenar i vår svenska pop- och poesiskatt och känns igen av alla – de är evighetens hopp. För sina mångåriga insatser i svenskt musikliv och sina underbara texter till sin bror Ted går 2018 års Grammis hederspris till Kenneth Gärdestad.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

(S): Vi vill satsa mer än majoriteten

Nyheter Joakim Jonsson, Socialdemokraternas gruppledare i Sollentuna, anser att majoriteten i sin budget misstror den egna politiken.måndag 21/5 13:26

Teo är stjärna – i två idrotter

Sport Teo Rydstedt är en av Upplands bästa fotbollsspelare. Han är också en av länets bästa handbollspelare.fredag 18/5 9:17