Kent bygger upp gamla Klarakvarteren i kartong

En bit av gamla Klara-kvarteren har börjat resa sig igen, om än i miniatyr. Med kartong och mycket tålamod återskapar modellbyggaren Kent Fernström ett 100-tal hus från platsen där Gallerian står i dag.

  • Publicerad 11:34, 9 nov 2015

– Vi är många som minns de här kvarteren men det har aldrig funnits en modell att ta del av, bara bilder, säger Kent Fernström.

I hans ateljé börjar den första etappen bli färdig – Regeringsgatan. Innan rivningen var det ett av Stockholms längsta kvarter med sex tomter som sträckte sig 230 meter längs västra sidan.

Till vardags är Kent Fernström bibliotekarie i Kulturhuset och hans senaste projekt, miljonprogramsbygget i Hagalund, ställdes ut på Liljevalchs vårsalong 2013.

– Där jämnade man också en hel stadsdel med marken, säger han.

Plåtade ”citysaneringen”

Intresset för området började redan som tonåring när han i slutet av 60-talet gick runt och fotograferade den pågående ”citysaneringen”.

– Det var många hantverkare här, hattmakare och andra yrken som inte finns kvar längre. Men också konstnärer och socialt utslagna, säger han.

När kvarteret väl var rivet hade det finansiella läget försämrats. Nästan fyra år passerade och plasten fick öknamnet ”riksgropen”. Gallerian stod klar först 1976.

– De kunde ha väntat med att riva den här delen. Opinionen vände och en viss tillnyktring i politiken inträffade redan 1971, men då var redan för sent. Att stads-
planeringen redan på 80-talet var obsolet är rätt häpnadsväckande, säger han.

Hoppas på sponsring

Var modellen ska stå är fortfarande oklart, men den förväntas ta två år att färdigställa. Materialet bekostar han själv och förhoppningen på sikt är att hitta en sponsor så att han kan arbeta heltid med projektet.

– Min förhoppning är att få ställa ut modellen i Gallerian med foton och kartor över dagens byggnad så besökarna kan jämföra, säger Kent Fernström.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.