Vänner. Kent-gitarristen Sami Sirviö och producenten Stefan Boman har spelat in skivor i Park Studios sedan 2004. Foto: Sacharias Källdén

Kents hemliga studio – nu får den nytt liv

I över tio år har Kent skapat musik i en källare i Örby. Nu ska gitarristen och producenten till ett av landets mest älskade rockband ta med sig musiken upp på övervåningen och bjuda in lokalborna till konserter i Folkets hus.

  • Publicerad 08:00, 29 okt 2017

Vi hoppas att det här ska bli någon form av musik-community-hus.

I Örby finns ett oväntat kulturkluster.

Nyligen återupplivades den gamla biografen Park i Folkets hus, men vad få vet är att det under biografen döljer sig en studio där ett av Sveriges mest sönderkramade rockband producerat hits sedan 2004.

Mitt bland villorna i det lugna kvarteret breder instrument, mixerbord och annan inspelningsutrustning ut sig i flera rum.

Här är bion i Söderort som går bättre än någonsin

När bandet skulle spela in sin skiva Du och jag döden hittade producenten Stefan Boman, och gitarristen Sami Sirviö studion och de föll som furor. Då var det en rätt steril lokal. Nu har den renoverats i flera omgångar och har allt från en lyxig kaffemaskin till en surfbar (!) vid ingången.

Skivan tog nio månader att göra och under den perioden hann studion få smeknamnet Psykbunkern.

Sista bilderna på Kent – så kan de bli dina

– Under tiden vi spelade in skivan klippte någon ut namnet Psykbunkern från en rubrik ur en kvällstidning och satte upp på dörren. Det är inte det mest charmiga namnet, men visst blir det lite som en bubbla att gå till samma ställe varje dag i nio månader, säger Stefan Boman.

Kändistätt i studion

Psykbunkern är också namnet på skivbolaget som Sami Sirviö och Stefan Boman nyligen startat. Hittills har de inlett samarbete med bland andra Carolina Wallin Pérez – som först gjorde sig känd genom att göra Kentcovers i jazztappning.

Andra artister kommer också till studion för att spela in sin musik. Little Jinder, Marit Bergman och The Hives har alla varit här. Innan Kent tog över kontraktet svettades också Ulf Lundell, Magnus Uggla och Reeperbahn här.

Sverige blev tio miljoner – med otippad Kent-hyllning

Trots Kents alla timmar i studion går det inte att hitta någon Örby-koppling i deras musik. Det har inte blivit några desperata promenader i villakvarteret mellan inspelningarna för att rensa skallen.

– Nä, det är inte direkt som att vi knackat på hos grannen och hört efter om det är någon katt som sprungit bort, för att hitta inspiration, säger Sami Sirviö.

Det är heller inte många – förutom en klick av Sveriges artistelit – som vet om att de finns i Örby. Det ska det dock bli ändring på nu.

"Fantastisk lokal"

Under hösten ska nämligen Sami Sirviö och Stefan Boman inleda ett samarbete med Folkets hus för att kunna bjuda in till konserter i den stora lokalen en trappa upp.

Än så länge är ingenting spikat så de vill inte avslöja vilken artist som förmodligen kommer att spela, men två konserter i höst är målet.

Kent säger hej då i Stockholm

– Det är en fantastisk lokal där uppe, som gjord för konserter. Och så vill vi sätta förorten på kartan lite, det är ont om gig-ställen i stan. Förhoppningen är att man ska kunna sitta på innergården på sommaren och att vi kan få till någon form av serveringstillstånd, säger Sami Sirviö.

– Vi hoppas att det här ska bli någon form av musik-community-hus, lägger Stefan Boman till.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är fritidshusen i Stockholm alla vill ha

Nyheter LISTA: Tio populäraste objekten i länet just nu Sjötomt, klassiska röda stugor och prisvärt. Det är vad som lockar mest när vi letar sommarstuga i Stockholms län, visar siffror från Hemnet. Och vissa områden är extra heta just nu.lördag 26/5 9:00

Rappare hyllar sitt gamla Skarpnäck

Nyheter Hör låten av svensk hiphops första transperson Hon har kallats för svensk hiphops första transperson. Och hon vill krossa machoidealen med sin rap. Nu släpper Hökisbon Mandy Rich en låt som hyllar hennes barndoms förort: Skarpnäck, som det var...fredag 25/5 16:15