Mobiliserar. Kerstin Macke samlar in namn i protest mot att kommunen tillåter avfallsverksamhet i Kassmyragropen som delvis ligger på en vattentäkt. Foto: Privat

Kerstin tar upp kampen mot brinnande sopberg

Efter att rykande sophögar från avfallsanläggningen lagt området kring Kassmyra i rök och soplukt i en månad tog Broängsbon Kerstin Mackes tålamod slut. Sedan i lördags har 112 personer skrivit på hennes namninsamling för att få bort Resurs Recycling från Kassmyragropen. – De ska bort!

  • Publicerad 16:57, 9 apr 2018

Liksom många andra boende i närområdet kring Kassmyragropen har Kerstin Macke surnat till rejält på Resurs Recyclings verksamhet. I lördags ställde hon sig med plakat och protestlista utanför ICA Vårsta och samlade in underskrifter till sin namninsamling.

– Jag fick in 112 namn på två timmar, det är nästan en underskrift i minuten, berättar Kerstin Macke, som säger att många också hört av sig för att fråga om de kan skriva på i efterhand.

Det är nu fem veckor sedan Kassmyra och närliggande områden som Vårsta och Broängen började besväras av en stickande rök från avfallsverksamheten i Kassmyragropen. Enligt brandförsvaret är det ett träflislager som börjat kola och ryka och företaget Resurs Recycling har spolat vatten på avfallshögarna dygnet runt sedan dess.

Brinnande avfall sprider stank i Botkyrka

– Det kom fram folk som stod och grät för att de inte har kunnit sova på flera veckor. Det tjuter dag och natt när företaget kör sina snökanoner för att kyla ner sitt äckelpäckel. Det är skandal, säger Kerstin Macke.

"Inte bara trä"

Hon liksom många boende ifrågasätter att det verkligen bara är trä som brinner.

– Det luktar inte trä, det luktar sopor. När vinden ligger på hitåt går det inte att gå ut för stanken. Igår var det som att stoppa ner huvudet i en soptunna. På kvällarna ser man under gatljuset att det ligger ett dis i luften.

Under måndag kvällen står hon vid ICA Solbo för att få in fler namn. Hon hoppas också få hjälp av någon som kan starta en digital protestlista. Underskrifterna ska hon skicka in till kommunens miljöenhet och till politikerna.

Hon ska också lämna in en begäran om att kommunen gör en ny prövning av avfallshanteringen i gropen. Att ha en öppen avfallsverksamhet som tar emot byggavfall hör inte hemma mitt bland bostadsbebyggelse, menar hon. Inte heller precis intill en grundvattentäkt.

Företaget Resurs Recycling har tidigare fått föreläggande från kommunen om att avfallshögarna varit större än de haft tillstånd för och delvis legat på vattentäkten.

Det hela är obegripligt, tycker Kerstin Macke.

– Kommunen kan inte fortsätta blunda för det här längre.

Avfall i Kassmyragropen

Företaget Resurs Recycling driver anläggningen i Kassmyra. Här tar man emot byggavfall. Papper, plast och trä sorteras ut från andra material som betong, gips och kakel, och flisas sedan innan det körs till värmeverk för förbränning.

I kommunens inspektioner har inget brott mot miljölagar konstaterats. Däremot har avfallshögar varit för stora och legat på vattentäkten.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.