Foto: Illustrationer: Tovatt, Nyréns

"Ketchupeffekten" – nu vill alla bygga nya Skärholmen

Planerna för jättesatsningen Fokus Skärholmen växer. Till hösten hålls de första samråden på flera tusen nya bostäder. Och många vill vara en del i utvecklingen av framtidens Skärholmen.

  • Publicerad 11:34, 13 jun 2017

Det är onsdagseftermiddag i Stadshuset. Karin Ahlzén, projektchef för Fokus Skärholmen, och Sara Heppling Trygg, biträdande projektchef och avdelningschef på stadsdelsförvaltningen, har precis avslutat ännu ett i en lång rad möten.

Den senaste tiden har de varit ständigt uppvaktade. Idéer har strömmat in från bostadsbolag, lekplatsbyggare och Skärholmsbor – många vill vara med och utveckla framtidens Skärholmen.

– Det är en otroligt intressant situation. Många av oss som jobbat länge i stadsdelen har varit frustrerade. Vi har sett vilken enorm potential och vilka behov som finns här, men inte mycket har hänt. Och plötsligt, när staden tydligt prioriterat utveckling i Skärholmen, har det blivit en ketchupeffekt, säger Sara Heppling Trygg.

6 300 nya bostäder

Projektet Fokus Skärholmen har vuxit. Inte bara till antal bostäder, som nu uppskattas till 6 300 istället för 4 000, utan även i innehåll.

– Istället för bara stadsbyggnad satsar vi på samhällsbyggnad. Vi vet att människor i Stockholm har olika möjligheter i livet och vårt mål är att utjämna de skillnaderna, säger Sara Heppling Trygg.

De nya bostäderna är en del. Nya förskolor och grundskolor en annan. Satsningar på parker och utemiljö, som att Vårbergstoppen ska bli ”Söderorts motsvarighet till Hagaparken” ytterligare en.

– Men det handlar också om att stärka de lokala centrumen, ge kvinnor plats i det offentliga rummet och skapa förutsättningar för ett rikt förenings- och kulturliv och platser för arbete, säger Sara Heppling Trygg.

Exakt hur det ska gå till är långt ifrån klart, staden vill ha 127-bornas hjälp. Förra året hölls tidiga dialoger och stadsdelens skolbarn fick tycka till om området. Just nu intervjuas 200 personer till ytterligare en rapport. Och till hösten kommer chansen att tycka till om de första stora planerna, i samråd som ska bli betydligt bredare än vanligt.

Bildspecial: Första titten på framtidens Skärholmen

– Vi vill att framtidens Skärholmen ska utgå från dagens Skärholmen. Det är människors hembygd vi kommer att påverka och då måste vi utgå från platsen och människorna där, säger Karin Ahlzén.

15 områden

Totalt är det 15 områden som staden nu siktar in sig på för de 6 300 nya bostäderna. Vissa av dem, som Mälaräng, Skärholmsdalen och Vårbergsvägen, är stora och sammanhängande – här ska både bostäder, vägar, skolor och förskolor och föreningslokaler byggas. Andra är mindre, som fastighetsägare som vill bygga ett nytt hus på parkeringsdäck.

Men en knäckfråga är för vem det nya Skärholmen byggs. Nyproduktion är dyrt och medelinkomsten i Skärholmen är nästan 100 000 kronor lägre än i staden i stort. ”En utmaning”, säger Sara Heppling Trygg och Karin Ahlzén.

– Men det är en fråga vi diskuterar mycket. Vår ambition är att bygga för både dagens och framtidens invånare. Medelinkomsten är lägre i Skärholmen, men samtidigt finns alla inkomstklasser i området. Om de som tjänar mer flyttar till nya bostäder kan det också betyda att fler kan få sin första lägenhet i området, säger Sara Heppling Trygg.

– Och de som flyttar in kan bidra till att restauranger och service bli kvar i området, säger Karin Ahlzén.

Tyck till om planerna

Fyra av de största områdena i Fokus Skärholmen kommer gå ut på samråd i september.

Mälaräng: Cirka 1000 nya bostäder, en ny grundskola och förskola planeras, för att bygga ihop Bredäng, Mälarhöjden, Västertorp och Fruängen. Här finns även planer på nya parker och kommersiella lokaler.

Skärholmsdalen: Mellan Skärholmen, Sätra och Sätraskogen planeras runt 800 nya bostäder, ett nytt vårdboende, verksamhetslokaler och två nya skolor. Ett första steg i utvecklingen av Skärholmsvägen till en stadsgata.

Vårbergsvägen: Här planeras för 1200-1400 nya bostäder, en ny grundskola med plats för 900 elever och två nya förskolor. Framtiden för Vårbergs sjukhem är ännu inte klar, det kan behöva rivas helt eller delvis för att ge plats åt bostäder.

Söderholmen: I området kring Söderholmsskolan planeras 300 bostadsrätter i 4-6-våningshus, en utbyggnad av skolan, en ny konstgräsplan och utbyggnad av förskolor.

Läs mer här

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.