Renovering. Jonas Widegren, klubbchef Stockholms GK är glad över att ett beslutat äntligen är fattat. Foto: Stockholms Golfklubb

Kevinge golfbana rustas för 15 miljoner

I två års tid har planerna funnits och i helgen togs ett enhälligt beslut att renovera Kevinge golfbana för 15 miljoner kronor.

  • Publicerad 16:48, 8 sep 2020

Vi stolta över vår tradition och vill bevara den.

I veckan tog medlemmarna i Stockholms Golfklubb i Danderyd beslutet att bygga om Kevinge golfbana. Ett beslut som varit efterlängtat.

– Vi får en möjlighet att förstärka vår historiska koppling och möjlighet att höja kvaliteten på banan, säger Jonas Widegren, klubbchef i Stockholms GK.

Golfbanan, som byggdes 1932, är en av de äldsta i Stockholm och i dag har Stockholms GK runt tusen medlemmar. Tidigare har det gjorts mindre renoveringar, men nu kommer en större renovering att bli av. Alla 94 bunkrar ska göras om, fyra nya greener byggas och ett nytt bevattningssystem installeras.

– Banan ligger i naturen och då förändrar sig den också efter naturen, därför behöver man renovera den, säger Jonas Widegren.

Hela ombyggnationen kommer att kosta 15 miljoner kronor och pengarna tas från klubbens eget kapital, som i dag ligger på 50 miljoner kronor.

För medlemmarna betyder det en höjning av medlemsavgiften på 500 kronor och lite mindre speldagar under nästa år. Klubben stänger nämligen golfbanan under juli månad 2021, samt stänger även banan tidigare för säsongen samma år.  

Inspiration från det gamla

Målet med renoveringen är att återställa banan i sitt ursprungsskick. Kevinge golfbanas ursprungsdesign är gjord av bland andra engelsmannen Harry Colt, som designat många kända golfbanor världen över. Därför har klubben tagit in banarkitekten Christian Lundin som är expert på att bygga med inspiration från det gamla.

– På Kevinge är vi stolta över vår tradition och vill bevara och utveckla den. Vi är glada över att medlemmarna gillar styrelsens förslag, säger Jonas Widegren.

Tanken är att allt arbete ska vara klart och banan spelbar 2022, passande nog samma år som Stockholms golfklubb funnits 90 år på Kevingebanan.

Under mötet var 32 medlemmar med på plats och 103 digitalt. Alla röstade ja till förslaget.

Före. Såhär ser nionde hålet ut idag. Foto: Christian Lundin

Efter. Såhär ska det nionde hålet se ut efter renoveringen. Foto: Christian Lundin

Invigning av ny bana

Öppning av nya banan är planerad till 10 maj 2022 och med en invigningsfest i juni 2022, 90 år efter att medlemmarna på Stockholms Golfklubb slog de första slagen på Kevinge