Kicki Liljekvist registrerar hur många som promenerar och hur många som cyklar på Drottninggatans gågatudel. Foto: Mimmi Epstein

Kickis jobb: Kolla hur DU rör dig på Drottninggatan

Man kan tro att hon ritar av Spökslottet. Men det är av en annan anledning Kicki Liljekvist sitter på en trästol med block och penna på Drottninggatans nya gågatu-del.

  • Publicerad 10:57, 29 aug 2017

Har du sett en kvinna sitta och anteckna på Drottninggatan mellan Rådmansgatan och Kungstensgatan och undrat vad hon gör? Vi i Vasastan kan nu berätta att hon registrerar hur du rör dig.

– Jag sitter och antecknar om folk går mitt i gatan eller på trottoaren, om det är vuxna eller barn, om folk cyklar eller åker moped. Det är mest fotgängare mitt på dagen, runt lunch, säger Kicki Liljekvist, som fått jobbet via ett bemanningsföretag för pensionärer.

Det är trafikkontoret i Stockholms stad som utreder projektet "Levande Stockholm" och förlängningen av Drottninggatans gågatu-del.

De flesta går på trottoaren

Än har Kicki inte räknat ihop hur många som valt att gå på trottoaren respektive mitt i gatan på den nya gågatu-delen men hon har en stark känsla av att de flesta ändå väljer trottoaren.

– Så är det. En pojke som gick mitt i gatan såg att jag tittade på honom och då hoppade han tvärt upp på trottoaren, säger Kicki Liljekvist och skrattar.

Pass på fotgängare – staden registrerar dig!

Många kommer fram och frågar vad hon gör, och det tycker Kicki är trevligt.

– Även om jag kan tappa räkningen då. Folk frågar om det är tillåtet att köra bil på sträckan eller inte mellan Tegnérgatan och Observatoriegatan.

Bilister har väjningsplikt

Och vad som egentligen gäller? Fram till den 4 september är Drottninggatan gågata.

Enligt reglerna får motordrivna fordon inte föras annat än för att korsa gågatan om det inte är varuleveranser till butiker, transporter av gods eller boende på gatan, transport av gäster till hotell eller av sjuka eller rörelsehindrade.

Bilförarna har väjningsplikt för gående. Bilarna får heller inte föras fram med högre hastighet än gångfart.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

C:s oavsiktliga Pippi-hån mot polisen

Nyheter ✓"Hoppas att ingen tar illa upp" ✓Så svarar polisen Mer grönt, fler möbler och döp om Jakob Mommas Park vid polishuset på Söder efter en klassisk och utskrattad Pippi-karaktär. Det föreslår Centerpartiet.torsdag 21/6 11:30