Killsnack. SkärholmenDirekt har tidigare berättat om läraren Cahit Gemicis arbete med att lyfta killarna i Bredäng. Skolborgarrådet Olle Burell (S) tycker sig se ett trendbrott. Foto: Sara Ringström/Mikael Andersson

Killarna halkar efter mest i Skärholmens skolor. "Vi måste bryta machokulturen".

Skolresultaten har höjts under det senaste året i Skärholmen och andra förorter. Men mest för tjejerna. Killarna fortsätter att halka efter, visar en färsk sammanställning i Dagens Nyheter. "Ett stort misslyckande", tycker Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.– Man måste bryta machokulturen att det inte är coolt att plugga, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).

  • Publicerad 11:37, 12 sep 2017

SkärholmenDirekt har de senaste veckorna skrivit om det stora glappet mellan tjejers och killars skolresultat. Nya siffror som presenteras i Dagens Nyheter visar att killarna som gick ut nian i Skärholmens skolor våren 2017 hamnade hela 55 poäng efter tjejerna i meritvärde.

Det är det största betygsglappet i hela Stockholm.

– Den tuffaste utmaningen har varit att få med killar i socioekonomiskt utsatta områden på vagnen. Skolan har länge misslyckats med att motivera de här killarna och visa att utbildning lönar sig. Man måste bryta machokulturen att det inte är coolt att plugga, säger skolborgarrådet Olle Burell (S) till DN.

Trendbrott

Eftersom tjejerna samtidigt har förbättrat sina resultat gick Skärholmseleverna i snitt ut med bättre betyg 2017 än året innan. En viss ökning har också skett för killarna. Olle Burell tycker sig se ett trendbrott.

– Det är väldigt lovande, vi har lyckats vända upp både meritvärden och gymnasiebehörigheten för killar i socioekonomiskt svaga områden, något vi misslyckats med tidigare, säger Olle Burell till DN.

I en intervju med SkärholmenDirekt framhåller han vikten av att fler killar går i förskolan, där grunden läggs för goda skolresultat. Att nyanlända elever sprids ut på fler skolor bidrar också till att förbättra resultaten i förortsskolorna.

– Vi har avlastat skolorna i ytterstaden så att de kan koncentrera sig på att komma till rätta med utmaningarna som finns där, säger Olle Burell.

Krävs mer

Oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L), tycker inte att den förda politiken räcker.

– Att pojkarna i Skärholmens skolor klarar sig så pass mycket sämre än flickorna är ett stort misslyckande och en varningsklocka. Killar som inte klarar skolan löper en väldigt stor risk att hamna i utanförskap på sikt, kommenterar hon.

– Olle Burell pratar om att bryta killarnas ”antipluggkultur”, men det räcker inte att bara prata, de här eleverna går i våra skolor nu och vi måste omedelbart förändra synen på skolan.

För att förhindra att antipluggkulturer sprids bland eleverna måste skolan få fler verktyg att hantera elever som stör i klassrummet Föräldrarna måste också involveras betydligt mer än vad som sker idag, menar Lotta Edholm, som också vill införa ett tionde skolår för de elever som behöver det.

Kritisk. Oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) vill bland annat skapa ett tionde skolår för att se till att fler klarar sig igenom grundskolan med godkända betyg. "Hur kan vi tillåta att en så stor andel av niorna bara släpps iväg utan att ha en godkänd grundskoleutbildning? Det handlar inte om statistik, utan om faktiska ungdomar", säger Lotta Edholm. Foto: Pressbild, Liberalerna

Störst glapp i Skärholmen

Killarna som gick nian i Skärholmens skolor våren 2017 hade ett genomsnittligt meritvärde på 183,8 poäng, jämfört med 238,6 för tjejerna. Det är det största glappet i hela Stockholm.

Totalt sett fick 79,4 procent av niorna i Skärholmen behörighet till yrkesprogrammen, vilket var en ökning med 6,5 procentenheter mot året innan.

Källa: Dagens Nyheter/Stockholms Skolförvaltning

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.