KONST. Sveriges största utomhuskonstverk kommer sträcka sig mellan Råsunda och Solna centrum. Arbetet började redan den första september. Foto: Solna stad

Kilometerlång konst uppförs i Solna

Det största utomhuskonstverket i Sverige kommer till Solna som en del i arbetet med att bygga det nya kvarteret Lagern på samma plats där Gamla Råsunda en gång stod.

  • Publicerad 12:13, 1 sep 2020

Den första september drog gatuarbetet i nya bostadsområdet – Lagern – igång på den plats där Gamla Råsunda tidigare stod.

Utöver 700 nya bostäder ska ett 4 400 kvadratmeter stort utomhuskonstverk – Stjärnskott – konstrueras i det nya kvarteret. Det kommer att sträcka sig från Råsunda, över hela det nya torgstråket fram till Solna centrum.

Enligt Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna, kommer Stjärnskott bidra till en mer levande stadsdel med en unik stadsmiljö.

Flört med Råsundas sporthistoria

Konstverket Stjärnskott är ritat av stockholmskonstnären Sophie Tottie, och genom dess abstrakta former, mönster och texter vill Tottie gestalta rymden och solsystemet.

Konstverket flörtar också på ett historiskt plan till sporten och berömdheterna som verkat på Råsunda under så väl Olympiaden 1912 som VM-finalen i fotboll 1958.

Binder ihop stadsdelarna

Det har gått åtta och ett halvt år sedan staden gav grönt ljus för arbetet med det nya kvarteret Lagern i Råsunda.

Med sitt läge, mellan Råsunda stenstad och Solna centrum, finns ambitionen att binda samman de två stadsdelarna och förlänga befintliga gator och stråk genom området.