PRISAD. Peter Alwin har vunnit ett prestigefullt pris för sin uppfinning ASHA. Foto: Weronika Bela

Kistabons uppfinning räddar barn i Indien

Kistabon Peter Alwin har utvecklat en uppfinning som kan rädda livet på nyfödda barn i Indien. För sin uppfinning har han nu vunnit ett prestigefullt designpris.

  • Publicerad 10:04, 30 okt 2019

Det är inte raketforskning. Men det kombinationen av rätt verktyg på rätt plats.

Peter Alwin är född i Indien, bosatt i Kista, och har under en tid studerat avancerad produktdesign i Umeå. Under studierna utvecklade han ett kit med enkla verktyg för att hålla koll på nyfödda bebisar med låg födelsevikt. Produkten döpte han till ASHA; efter lokala hälsoarbetare på den Indiska landsbygden.

I kitet finns det som behövs för att lokala indiska hälsoarbetare ska kunna mäta vikt, temperatur och längd på nyfödda bebisar. Allt för att kunna upptäcka tidiga varningstecken, uppmana mammor att söka sjukvård vid behov, och på det sättet kunna minska barnadödligheten.

– Ute i byarna i Indien lever människor väldigt fattigt; där finns det nästan ingenting. Det finns en väldigt hög barnadödlighet, bland annat för att många söker sjukvård allt för sent. Jag ville hitta ett enkelt sätt att mäta vikt, längd och temperatur på plats, säger Peter Alwin och fortsätter:

– Det är inte raketforskning. Men det är kombinationen av rätt verktyg på rätt plats.

Har prisats förut

Det här är inte första gången han prisas för just den här uppfinningen. Totalt har han vunnit fem internationella designpris, men det senaste är också det största. James Dyson Award kallas det, och prissumman ligger på 22 000 kronor.

– Det kändes jättebra att vinna. Jag vann tyvärr inte den internationella tävlingen, men den svenska delen av den. Det här är jättebra exponering och marknadsföring för mig.

Peter Alwin kommer att fortsätta arbeta med produkten framöver, så fort han får ordning på pappersarbete och finansiering. Drömmen är att den ska användas i stor skala på den indiska landsbygden i framtiden.

– Jag hoppas det. Hittills har jag fått väldigt god feedback från både läkare och lokalbefolkning i byarna. Det är ett sätt att stärka de lokala hälsoarbetarna och skapa medvetenhet om problemet. Medvetenhet om vikten att söka sjukvård i tid är nyckeln till att minska barnadödligheten.

ENKEL. Uppfinningen är enkel att använda. Den består bland annat av en våg för att kunna väga bebisar på plats på landsbygden. Foto: Peter Alwin

MÄTA. Produkten består bland annat av en filt som mammorna ska få, och där barnets längd kontinuerligt ska mätas och antecknas. Foto: Weronika Bela

ASHA

ASHA står för Accredited social health activists, och är lokala hälsoarbetare på den indiska landsbygden, som jobbar med nyfödda bebisar. De har ofta bara grundläggande sjukvårdsutbildning.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt