Kistamässan. Enligt ett tips till tidningen kan lodjursstatyn ha setts här inne, men på mässan säger man annat. Foto: Jonas Carlsson

Kistamässan om bortsprungna statyn: Vi har inget lodjur

Tipset om att Bagarmossenstatyn Lodjur kan ha setts på Kistamässan gör oss inte klokare på vart den bortsprungna kissekatten kan ha tagit vägen. Enligt mässan finns där inget lodjur.

  • Publicerad 16:29, 25 maj 2020

Statyn hade stått utanför Bergholmsskolan i Bagarmossen sedan 1962 tills dagen då den mystiskt försvann, vilket SöderortDirekt skrev om i maj 2018.

Stadens vetskap om bronskattens öde har visat sig obefintlig, och av de tips som kommit in om att statyn kan ha skådats har inget ännu gett oss svaret på gåtan.

Häromveckan kunde SöderortDirekt rapportera att konstverket kan ha setts på Kistamässan i februari 2018. När vi får kontakt med mässan säger de sig dock inte ha någon lodjursstaty i sin ägo, vare sig nu eller för åtskilliga år sedan.

Flera lodjur finns

Även Stockholmsmässan har tidigare dementerat en uppgift om att statyn skulle kunna finnas hos dem. Alltså, mysteriet är på intet sätt löst och uppmärksamma läsare uppmanas att fortsätta höra av sig till redaktionen med tips om vad som kan ha hänt det gamla lodjuret.

En och annan konstvän har påpekat att statyn finns i flera exemplar. Mycket riktigt har skulptören Arvid Knöppel ett flertal bronserade lodjur på sitt samvete. Bland dem ett som sedan många år tillbaka står hos Värmlands nation i Uppsala, och som är till synes identiskt med det försvunna Bagisexemplaret.

Utöver de offentliga verken finns Knöppel i Stockholm representerad på Nationalmuseum, Moderna Museet och Prins Eugens Waldemarsudde.