Känd från tv. Kjell Lönnå, till höger på bilden, har förutom körledare även varit programledare. Foto: Mostphotos

Kjell Lönnå besöker Enköping

Den välkände körledaren och programledaren Kjell Lönnå kommer till Enköping. Tillsammans med Sundsvalls kammarkör gästar han Vårfrukyrkan. – Det är en oerhörd stimulans att beröra, säger han.

  • Publicerad 12:39, 12 sep 2018

Kjell Lönnå är ett välkänt namn för de flesta. Tillsammans med Sundsvalls kammarkör gästar han Vårfrukyrkan söndagen den 23 september.

– Det ska bli trevligt att komma till Enköping. Det är en väldigt vacker kyrka, säger Kjell Lönnå, som har besökt kyrkan med kören förut.

Kören som han har med sig består av 40 personer. Konserten beräknas pågå i en och en halv timmes tid och publiken får lyssna på en ganska bred och varierad repertoar.

– Det blir Taube och Povel Ramel, såväl som Bach och de stora mästarna, säger Kjell Lönnå.

Kjell Lönnå berättar att han grundade Sundsvalls kammarkör för 52 år sedan, så det är en väldigt etablerad kör. Med kammarkören har han gjort omfattande internationella turnéer. År 1981 gjordes en lång turné längs den amerikanska västkusten där bland annat San Francisco, Los Angeles och San Diego besöktes.

Kjell Lönnå har också fått se det mesta av Sverige. Han har en Sverigekarta där han har markerat alla de platser som kören har uppträtt på.

– Den är ganska full. Det är roligt att besöka olika platser i landet och se skillnader och likheter, säger han.

Som ett särskilt minnesvärt framträdande berättar Kjell Lönnå att kören sjöng på statsminister Olof Palmes (S) begravning 1986.

Förutom att turnera med sin kör är Kjell Lönnå även känd som programledare i tv. Utöver diverse musikprogram var han till exempel programledare i "Lekande lätt", vilket var ett underhållningsprogram i Sveriges Television från Sundsvall där barn gav beskrivningar av personer eller föremål och tävlande lag gissade vad barnen beskrev.

– Min specialitet är att jag är både körledare och programledare. Där har man lärt sig hur man tar ett program vidare. Det är signum för mig, säger han.

På senare år har Kjell Lönnå bland annat medverkat i "Allsång på Skansen". De många sångprogram Kjell Lönnå med körerna som tyngdpunkt lett i radio och tv har haft stor betydelse för det aktiva sångintresset i Sverige.

– Körsången är efter idrotten den nästa största folkrörelsen i Sverige, säger han.

Kjell Lönnå växte upp i en frikyrklig familj i Sundsvall och fick därmed delta i körsång ända från barnsben, eftersom sången användes för att sprida det kristna budskapet.

Musiken har funnits med i hans liv ända sedan dess, även om han från början ägnade sig åt andra sysslor för sin försörjning. Han arbetade som grafiker, därefter som teckningslärare, sedan musiklärare, innan tv, radio och musik blev en sysselsättning på heltid.

För sin gärning har Kjell Lönnå har erhållit flera fina utmärkelser bland annat John Hanson Award, Hylandpriset,Årets TV-personlighet och guldmedalj av vår konung Carl XVI Gustaf.

Drivkraften är att med hjälp av musiken kunna beröra människor

– Att med sången kunna berätta saker. Det är oftast poesi man sjunger och då är det tacksamt att kunna beröra om livets lycka och villkor. Det är drivfjädern hos mig. Det är fortfarande lika roligt att ha en fin kontakt med sin publik, säger han.

Konserten i Enköping

Söndag den 23 september, klockan 16.00.

Plats: Vårfrukyrkan.

Biljetter finns att köpa hos Gestbloms Bokhandel, 0171-300 95, samt vid entrén två timmar före konserten.

Arrangemanget görs i samarbete med den kristna hjälporganisationen Läkarmissionen. Läkarmissionen är en svensk biståndsorganisation grundad 1958. Förra året gick runt 100 miljoner kronor till organisationens ändamål, främst hjälpinsatser i Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige.