Klagomålen på elsparkcyklarna skenar

Antalet elsparkcyklar i Stockholm har ökat rejält – och klagomålen med dem.

  • Publicerad 17:00, 12 sep 2019

Det råder en intensiv debatt, inte minst bland Stockholms politikertoppar, kring elsparkcyklarna och vad som kan och borde göras.

Nu ska Stockholm forsla bort elsparkcyklar

Intensiv är även aktörernas kamp om stockholmarnas gunst. Antalet elsparkcyklar har ökat rejält sedan fenomenet dök upp för ett år sedan.

Kravet: Beslagta felparkerade elsparkcyklar

I juli meddelade trafikkontoret att det fanns 4 500 elsparkcyklar på gatorna. Nu? Nästan 7 000. Den senaste uppgiften trafikkontoret har från 1 augusti, alltså bara en månad senare. är att det fanns 6 860 elsparkcyklar som aktörerna placerat ut.

Stockholms nya hårda krav på elscootrarna

Och antalet klagomål på elsparkcyklarna ökar också stadigt. Drygt 1 100 klagomål har skickats in till staden i år. Nästan hälften av dessa är gjorda i augusti.

Ökat utrymme i media den senaste tiden och fler aktörer på gatorna tror trafikkontoret ligger bakom den ökningen.

– I augusti var det ett inslag i radio där vi talade om elsparkcyklar och efter det inslaget ökade mängden ganska mycket. Sen har det även dykt upp fler aktörer i Stockholm, så mängden elsparkcyklar har säkerligen ökat under sommaren. Vidare är det många som kommer tillbaka från semestern i augusti, och naturligt ser vi alltid en ökning av ärenden generellt i augusti jämfört med tidigare sommarmånader, säger Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret om statistiken.

Enligt beskedet igår ska nu trafikkontoret börja göra rajder på stan för att plocka bort elsparkcyklar som står eller ligger hindrade och trafikfarligt.

Här hårdbevakar polisen elsparkcyklarna

Så här många klagomål har elsparkcyklarna fått

Januari: 20

Februari: 14

Mars: 24

April: 51

Maj: 62

Juni: 101

Juli: 186

Augusti: 528

September: 168 (räknat till idag den 11:e)

Totalsumma: 1154

Källa trafikkontoret

Så felanmäler du!
StockholmDirekt har fått frågor varför det inte går att hitta "elsparkcykel" Tyck till-appen, men enligt Erik Söderberg så finns den.
"Det går att välja ”elsparkcykel” i appen om användaren väljer ”felanmälan” i första fältet. Väljer medborgaren felanmälan först kommer handläggningstiden för dessa ärenden förkortas, och företagen som äger elsparkcyklarna kommer få ta del av medborgarnas synpunkter mycket fortare. Vi kommer även förtydliga detta i Tyck Till-appen så att användaren förstår att hen ska klicka på felanmälan först."
 

Visa merVisa mindre

Antalet elsparkcyklar har ökat rejält i Stockholm Foto: Christoffer Röstlund Jonsson