Bantad. Det kommer bli färre personer på Kulturförvaltningen. Jonas Naddebo (C), är kulturborgarråd. Foto: Jannie Flodman

KLART: 90 tjänster skärs bort från Stockholms kulturliv

Nu är det klart hur den minskade budgeten slår mot kulturen i Stockholm. Totalt blir det 90 tjänster som försvinner.

  • Publicerad 11:12, 6 mar 2019

Det är 49 miljoner kronor som ska sparas in på kulturen i Stockholm. Och det har länge stått klart att den grönblåa politiska majoritetens bantade pengapåse, resulterar i en krympt kulturförvaltning.

– Det är mycket pengar och det är inte säkert att vi lyckas. Men i nuläget finns det inget som tyder på att vi måste säga upp någon, sa kulturchefen Robert Olsson i december

Stora nedskärningar för kulturen i Stockholm

Man hoppades lösa sparkravet bland annat genom att inte ersätta folk som går i pension, kraftigt minska antalet tillfälligt anställda, och säga upp befintliga lokaler.

Nu är det klart att förändringarna i organisationen resulterar i att 90 av 1 000 tjänster försvinner. Av dem är cirka 75 stycken så kallade frivilliga avgångar: anställda som går tidigare i pension, eller blir utköpta. Resterande tjänster kommer att bli uppsägningar.

S-toppen: "Naddebo spelar Allan Ballan"

De här tjänsterna försvinner i hela kulturförvaltningens organisation, men främst inom administrationen.

Vi söker kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) för en kommentar.

I en aktuell debattartikel på Dagens Samhälle skriver Jonas Naddebo att "kulturpolitiken inte är en plats för veklingar". Han skriver att de vill "skapa en hållbar ekonomi och en effektiv organisation som skapar goda förutsättningar för kulturen på sikt".

Kulturskolan fortfarande utan lokaler

Större sparkrav än tidigare

När StockholmDirekt var först med att skriva om det här, i december 2018, så räknade kulturförvaltningen på att 45 miljoner kronor är sparkkravet för 2019.

Nu har man justerat detta och har räknat att de måste minska sina konstnader med 49 miljoner kronor för att nå det blågröna budgetkravet.

För 2020 beräknar man att ytterligare 52 miljoner kronor måste sparas och 2021 är siffran 42 miljoner kronor.

Visa merVisa mindre