Alla elever har nu erbjudits nya skolplatser. Foto: Mikael Andersson

Klart: Alla elever på stängda skolan i Spånga har fått ny plats

Strax innan jullovet stängde Skolinspektionen Svenska interkulturella skolan i Spånga. Alla elever har nu erbjudits nya platser, men bland personalen är oron fortfarande stor.

  • Publicerad 11:48, 10 jan 2018

Vi hamnade i ett moment 22. Vi blev hänvisade fram och tillbaka som en jojo.

Strax innan julledigheten kom beskedet att Skolinspektionen stänger Svenska Interkulturella skolan i Spånga, som bland annat saknade lokaler att bedriva sin verksamhet i.

Kort efter att nyheten kom pratade vi med elever, föräldrar och personal som var oroliga för vad som skulle hända med dem nu.

Barnen om att skolan stänger: "Önskar det var en mardröm"

Fått nya platser

Enligt utbildningsförvaltningen ska alla elever nu har erbjudits en ny plats. Rinkebyskolan, Knutbyskolan, Enbacksskolan, Hjulstaskolan och Gullingeskolan är några av de kommunala skolor som erbjudit plats åt eleverna. Även friskolan Järvaskolan har gått ut på Facebook med att de tagit emot ett stort antal elever från skolan.

Men för skolans personal kvarstår många frågetecken. De som ännu inte fått nya jobb har varit oroliga över om de kommer att få ut någon lön eller ersättning via den statliga lönegarantin – ett skydd som möjliggör att anställda får betalt vid konkurs.

Personal: "Ett moment 22"

Än har inget beslut om statlig lönegaranti tagits. Inte heller har personalen kunnat ta ut någon a-kassa eftersom de fortfarande räknas som anställda.

– Vi har hamnat i ett moment 22. Vi blir hänvisade fram och tillbaka som en jojo. Hela systemet i samhället har brustit, säger specialpedagogen Nina Eklund Tegar.

Enligt Sally Gordon, ombudsman på Lärarförbundet, har facket funnits tillgängliga från ett tidigt skede för att bevaka medlemmarnas löner och rättigheter.

– Vi har haft löpande kontakt med de som hört av sig och bjudit in alla medlemmar till möte. Tyvärr kunde vi inte ordna möte för dem på skolan under helger och efter stängningen, säger hon.

Beslut inom kort

Den 5 januari ansökte skolans huvudman om konkurs. Enligt konkursförvaltare Kent Hägglund beräknas ett beslut om lönegaranti nu tas inom kort.

– Vi har varit ute och träffat representanter för företaget och vi kommer att fatta ett beslut om lönegaranti relativt snabbt, säger Kent Hägglund.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt t-banekaos börjar i dag

Nyheter Ytterligare sträcka stängs på gröna linjen I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 7:10

Här bor de mitt i historiens vingslag

Nyheter StockholmDirekt cyklar. Möt familjen i ett av Järfällas äldsta bostadshus Det finns inte en enda rak vinkel i den gamla brovaktarstugan vid Stäketbron i Järfälla. Men massor av lokal historia, ända från 1600-talet. Något familjen Sundelin, som bott här i snart 10 år,...fredag 6/7 11:56