Klart. Alliansen ska styra Järfälla i minoritet. Det beslutades på gårdagens kommunfullmäktige. Foto: Louise Bornhall

Klart: Alliansen ska styra Järfälla i minoritet

Efter en lång kväll i kommunfullmäktige stod det till sist klart att alliansen tar styret i Järfälla –men de kommer vara beroende av stöd från SD.

  • Publicerad 08:58, 16 okt 2018

Det blir alliansen som ska styra Järfälla i minoritet den kommande mandatperioden. M, C, L och KD har tillsammans 27 av 61 mandat.

Emma Feldman, gruppledare för M har valts till kommunstyrelsens ordförande.

– På gårdagens kommunfullmäktige tog Alliansen över styret i Järfälla och jag valdes till kommunstyrelsens ordförande. Ett otroligt hedersamt och fint uppdrag som jag är mycket ödmjuk inför, skriver gruppledaren på sin Instagram.

Moderaternas Monika Hallstenson blev vald till ordförande i kommunfullmäktige.

Gruppledarna för S, MP och V, som alla röstade nej till alliansen, skriver i ett pressmeddelande att de nu kommer att gå i opposition. Det innebär att alliansen behöver stöd från SD för att få igenom sina beslut.

"Vi är djupt oroade över vad detta kommer att innebära för Järfällaborna och för kommunens framtid", skriver de i pressmeddelandet, och kallar styret ett svek från L och C som "lovade sina väljare att aldrig göra sig beroende av Sverigedemokraterna".

StockholmDirekt söker gruppledarna för samtliga partier.

Så ser mandatfördelningen ut

S: 18

MP: 3

V: 5

C: 3

M: 15

L: 5

KD: 4

SD: 8

M, L, KD och C får tillsammans ihop 27 mandat av 61.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Oppositionen: Det vill vi lägga pengarna på i Järfälla

Nyheter S, MP och V lägger gemensamt budgetförslag Liksom Alliansen lägger den rödgröna oppositionen mest krut på skolan i sitt eget budgetförslag. De vill också fortsätta bygga bostäder och införa bostadsgaranti för unga.onsdag 12/12 16:17

Ulvsättraskolan skramlar till Musikhjälpen

Nyheter "Finns en glädje i att bidra tillsammans" Även i år är eleverna på Ulvsättraskolan i Kallhäll med och samlar pengar till Musikhjälpen. Och alla som vill kan vara med och bidra till insamlingen.onsdag 12/12 11:40