Årstaskogen. Den klassiska träbron i Årstaskogen. Foto: Mostphotos

Klart: Årstaskogen blir naturreservat

En infekterad fråga klubbades i kommunfullmäktige på måndagskvällen – att göra naturreservat av Årstaskogen och Årsta holmar. Ett beslut som också möjliggör av cirka 600–800 nya bostäder vid grönområdet.

  • Publicerad 22:14, 29 jan 2018

På måndagskvällen fattades beslut om att göra Årstaskogen och Årsta holmar till naturreservat. Ett beslut som möjliggör bygge av cirka 600-800 bostäder i skogens kant.

Som vi berättat tidigare finns ett starkt motstånd bland stockholmare som vill att hela skogen bevaras som reservat och över 11 000 personer har skrivit på nätverket Bevara Årstaskogens namnlistor.  

Staden utökar reservatet i Årsta

Men miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) var glad när hon inledde debatten i Stadshuset på måndagen.

– Första gången det gavs i uppdrag att göra naturreservat av Årstaskogen var för 25 år sedan. I dag kan vi äntligen fatta beslut, sa hon.

Även om det inte fattades några beslut om bostadsbyggande på måndagen kom mycket av debatten att handla om det. Frågan om gränsdragningen är infekterad och Centerpartiet gick hårt åt den rödgrönrosa majoriteten och främst då Miljöpartiet.

-- För mig är det obegripligt hur Miljöpartiet vikt sig för Socialdemokraterna i den här frågan. Bygg inte hus i Årstaskogen! sa Jonas Naddebo (C) vars parti vill se ett större reservat med den gamla reservatskanten, som i förslaget 2014.

Årstaborna pressade politiker om bygge i skogen

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vänsterpartiets Rikard Warlenius (V) såg det som en stor framgång att ett naturreservat nu kommer på plats.

-- 80 procent av Årstaskogen hamnar innanför reservatsgränsen. Det är bra även om vi i Vänsterpartiet hade velat se ett ännu större reservat, sa Rikard Warlenius (V).

S-toppen på Södermalm var nöjd.

-- Vi hoppas få se betande får på Årsta holmar i sommar. Och som tidigare ska vi ha en gratisbåt dit, sa Anders Göransson (S).

Fler citat i debatten

Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet lade alla egna förslag till beslut. Sverigedemokraterna röstade med C.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.