Till domstol. ASAP Rocky, vars riktiga namn är Rakim Mayers, kommer att sitta fortsatt häktad till rättegången. Foto: Wikimedia Commons/Chad Cooper

Klart: ASAP Rocky åtalas för misshandel

Under torsdagsmorgonen stod det klart att åklagaren väcker åtal mot rapartisten ASAP Rocky. Åklagaren hävdar sig ha tillgång till mer bevismaterial än de filmer som snurrat på nätet. Planen är att rättegången ska inledas på tisdag nästa vecka.

  • Publicerad 09:54, 25 jul 2019

Den amerikanska rapartisten ASAP Rocky har suttit häktad för misshandel i Sverige sedan 5 juli efter ett slagsmål vid Hötorget den 30 juni. Fallet har väckt stor uppmärksamhet internationellt och många har klandrat hanteringen av fallet. Framförallt har kritiken handlat om att det skulle vara omotiverat att hålla häktningstiden såhär lång, dels med tanke på brottets låga grad samt att bevismaterialet finns på filmer som spridits i såväl vanliga som sociala medier.

Under torsdagsmorgonen kom så beskedet att ASAP Rocky och två andra män i hans sällskap nu åtalas för misshandel.

– Den brottsliga gärningen är att de har sparkat och slagit mot en liggande person och använt en flaska som tillhygge. Trots att de hävdar nödvärn och självförsvar har jag bedömt att det utgör ett brott. Nu får tingrätten bedöma om den delar min uppfattning, säger åklagare Daniel Suneson till TT.

ASAP Rocky begärs omhäktad

Han säger sig också ha tillgång till mer rörligt material från händelsen, material som inte släppts till allmänheten.

Fallet har bland annat resulterat i ett upprop för att ASAP Rocky ska friges – med 620 000 underskrifter. Flera artister har sagt att de kommer bojkotta Sverige för all framtid, och den amerikanska presidenten Donald Trump ringde statsminister Stefan Löfven för att försöka övertala honom om att släppa ut artisten mot borgen.

ASAP Rocky och de två andra männen i hans sällskap kommer att sitta häktade fram till rättegången.

YB Södermalm stängdes av efter Trumptweet

Till SVT säger Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, att det nu är upp till domstol att ta ställning till om personerna är skyldiga.

– Det är viktigt att säga att vi inte har hela förloppet klart för oss, i det här läget är det bara åklagaren som har det. Vi har sett de här videosnuttarna, men inte hela bilden av vad som hänt. Det måste ha framkommit uppgifter under förundersökningen som gör att åklagaren menar att det är tillräckligt för att väcka åtal,  och som gör att man förväntar sig en fällande dom, säger han till SVT.

I ett förhör, som Aftonbladet har tagit del av, säger ASAP Rocky att han och hans vakter blev trakasserade, förföljda och attackerade innan handgemänget började. Först ska målsägande och en person ha frågat om vägen men när ASAP Rocky förklarat att han inte är från Sverige ska de ha gått iväg. Sen ska de ha kommit tillbaka.

– Min vakt bad honom då att gå. Då vakten blev knuffad försökte han knuffa bort honom. Han slog ett knytnävsslag som träffade vakten, sen slog han en gång med sina hörlurar vilket vakten också fick ett märke utav när han parerade. Sen försökte han också slå ännu ett slag som missade, säger ASAP Rocky i förhöret.

"Bra på att slåss"

Sedan ska de enligt ASAP Rocky ha blivit förföljda i fyra kvarter innan slagsmålet började och slag utdelades. När förhörsledaren frågar om slagen träffade svarar ASAP Rocky:

– Han utdelade slag i min riktning och mot min vakt. Jag är bra på att slåss så jag kan inte säga att alla träffade, skriver Aftonbladet.

Vidare säger ASAP Rocky att han och hans vänner försökte beställa en uber för att ta sig från platsen eftersom de upplevde situationen som hotfull.

Förhörsledaren frågar sedan hur ASAP Rocky rättfärdigar att han och hans vänner ger sig på målsäganden när han ligger ner.

– Jag kan rättfärdiga det. Vi var tre mot två. Min vakt försökte lugna, gå emellan och få bort oss från killarna. Det var fyra personer inblandade. Men inte fyra som slog.