Stadsgårdsleden Foto: Jannie Flodman

Klart att bilkörfält tas bort för ny cykelbana

Nu är det klart att dagens två bilkörfält längs Stadsgårdskajen, mellan Vikingterminalen och Slussen, bantas till ett. Istället ska cyklisterna få ett körfält till.

  • Publicerad 07:00, 4 sep 2017

Stockholmdirekt berättade för en dryg vecka sedan att ett bilkörfält längs Stadsgårdskajen, en av Stockholms mest trafikerade infartsleder med 24 000 bilar per dygn, ska göras om till cykelbana. Enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén, (MP) behövs det här för att ytan för cyklister och fotgängare har blivit för trång. På sträckan passerar idag 4000 – 6000 cyklister, enligt staden.

Ett körfält ryker

Beslutet klubbades i torsdags. Sträckan som byggs ut är 700 meter mellan Vikingterminalen och Slussen och det blir en fem-sju meter bred dubbelriktad gång- och cykelbana. Ett bilkörfält tas bort de sista 200 metrarna mellan Slussen och Fotografiska.

Kritik från Nacka-Värmdöpolitikerna är att redan långa morgonköer in mot stan kommer att växa till en infarkt. Helldén å sin sida säger att ”den bedömning som trafikkontoret har gjort är att det kommer fungera med det flöde som finns i dag.” 

Ombyggnaden startar våren 2018 och är tänkt som ett försök med utvärdering i slutet av 2019.

LÄS ÄVEN Bilkörfält tas bort på Stadsgårdsleden – ska ge plats åt cyklar

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.