Utsäljeskolan. Att riva och bygga nytt har bedömts vara billigare än att renovera. Foto: Orio arkitekter

Klart att Utsäljeskolan ska rivas

Två år efter kommunfullmäktiges beslut är det nu helt klart. Utsäljeskolan ska rivas och byggas upp igen. Miljöpartiet är det enda partiet som fortsatt motsätter sig planerna.

  • Publicerad 11:34, 5 jun 2018

Utsäljeskolan rivs - ersätts med en ny större

Rivningsplanerna för Utsäljeskolan fortlöper

Utsäljeskolan är för liten för antalet elever i området. Därför antog Huddinges kommunfullmäktige för två år sedan ett intentionsavtal att skolan ska rivas för att bygga en större skola på samma plats, med plats för 940 elever inklusive grundsärskola, idrottshall och en fritidsgård. Men sedan dess har projektet dragit ut på tiden i väntan på utredningar och återremitteringar.

Förra veckan beslutade kommunstyrelsen slutligen att godkänna planerna.

– Skolan är byggd för 300 elever och idag går det dryga 500 elever där. Man har verksamhet i ett skyddsrum till och med och det läcker in genom taket. Det är inte en optimal skolmiljö, säger Malin Danielsson (L), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

MP: "Resursslöseri!"

Vid kommunstyrelsens sammanträde var det bara Miljöpartiet som motsatte sig planerna. En anledning är att projektet har blivit ungefär 120 miljoner kronor dyrare än de första bedömningarna. Kostnaden har slutligen landat på 492 miljoner kronor.

– Ärendet har varit motsägelsefullt och illa hanterat. Alla de farhågor jag fört fram har dessvärre också kommit till uttryck, enormt dyrt, felplanerat och i grunden ett bygge som inte borde ske alls på det sätt som nu föreslås. Resursslöseri utan dess like! säger Marica Lindblad (MP), kommunalråd.

Istället tycker Lindblad att skolan ska renoveras. Men enligt Malin Danielsson är en renovering av skolan inte ett alternativ.

– När de tittade på möjligheterna att renovera så insåg de att den inte är rätt byggd från början. Även om vi skulle renovera för 150 miljoner så blir det inte en bra skola, säger hon.

Var ska eleverna evakueras?

Nu är frågan var Utsäljeeleverna ska ta vägen under rivnings- och byggtiden.

– Vi ska utreda det. En lösning skulle kunna vara att bygga en ny temporär skola under tiden. Det är en rätt dyr lösning, så om vi gör så så måste den kunna vara tillgänglig för fler evakueringar.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.