Flera stora namn, som Annie Steel, stödjer Järfälla Motorklubb: "De hjälper till att uppmärksamma hur viktig frågan är för motorsportens framtid. Vi är väldigt tacksamma mot de profiler som valt att lägga sin privata tid för att hjälpa oss," skriver Christopher Johansson, ordförande för klubben, till StockholmDirekt. Foto: Mikael Andersson

Klart: Avtal om gokartbanan i Stäket på plats

Framtiden för gokartbanan i Stäket är säkrad. Igår fattade Järfälla kommun det avgörande beslutet kring ett regionalt samarbete.

  • Publicerad 11:18, 25 sep 2019

Jag korkar upp en virtuell champagne - Lennart Nilsson

För två år sedan var det oklart om Järfälla Motorklubb och gokartbanan i Stäket skulle överleva. Igår möttes politikerna i Järfälla för att sätta punkt i en mångårig diskussion om hur en välbesökt motorbana i ett naturområde ska förvaltas.

Avtalet som låg på bordet hos kulturnämnden i Järfälla har två delar. En om hur finansieringen ska se ut, där elva kommuner är med och delfinansierar en del av arrendet, och den andra om villkoren för att administrera samarbetet.

Regionalt samarbete kan rädda gokartbanan

Enig nämnd sa ja

Gokartbanan i Stäket ligger i naturområdet Järvakilen. Sedan 2014 har kommunen i Järfälla formulerat ett skydd för området, i sin översiktsplan.

Senast förra veckan gick Centerpartiet i Järfälla ut med kritik mot det innestående avtalet. Partiet efterlyste en skrivelse för att säkra naturområdet. En fråga även Socialdemokraterna i Järfälla har lyft .

Men under gårdagens möte sa en enig nämnd ja till avtalet.

– Vi är glada att det här har kommit i hamn, efter så många års diskussion. Elva kommuner ställer sig bakom det här, och Järfällas stora insats blir att administrera. Vi kommer även jobba vidare med att säkerställa Järvakilen, säger Torsten Friberg (C), kulturnämndens ordförande i Järfälla.

Bana för tävling

Lennart Nilsson (KD), vice ordförande i kulturnämnden i Järfälla, tror att det nya avtalet kan skapa fler samarbeten:

– Jag är helt säker på det nu när avtalet är på plats. När det här har satt sig kommer fler kommuner i Stockholm gå med i samarbetet.

– Stockholms län har nu en bana där man kan tävla och Järfälla MK kan fortsätta sin verksamhet. Man har visat att motorsporten är en respekterad sport, precis som andra sporter, säger Lennart Nilsson.

Ett uppdrag om att säkra naturområdet i Järvakilen ligger på bordet inför nästa kommunstyrelsemöte i Järfälla. Det regionala samarbetsavtalet som kulturnämnden tog ställning till under gårdagen gäller till och med 2021.

Gokartbanan i Stäket kan bli parkering för tunga fordon

Avtalet

Järfälla Motorklubb har i dag cirka 300 medlemmar från ett 30-tal kommuner i Stockholm med omnejd. För tillfället ingår elva kommuner, däribland Stockholm stad, Sollentuna och Järfälla, i det avtal som ska finansiera arrendeavtalet för gokartbanan. Stockholm stad får där betala lite mer än exempelvis Täby, i och med att de har fler medlemmar i klubben. Arrendeavtalet höjdes 2017 från ett antal hundra tusen till 2,5 miljoner av Sollentuna Häradsallmänning. Järfälla kommun ska administrera avgifter som tas ut av samarbetskommunerna.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt