Stationen. Vy över den planerade pendeltågsstationen i Huvudsta sett från nordost. Foto: &RUNDQUIST i samarbete med WSP

Klart: Bålstalinjen får en ny pendeltågsstation

Bålstalinjen ska få en ny station – som hamnar i Huvudsta. Något som kommer innebära förlängd restid till och från stan för resenärer från Järfälla och Spånga.

  • Publicerad 13:34, 27 jun 2018

Det man kan säga är att det kommer bli kortare avstängningar på järnvägen

Trafikverket och Solna stad har i åratal stridit om den planerade utbyggnaden av Mälarbanan genom Huvudsta. Nu har parterna slutligen kommit överens.

Avtalet innebär att Trafikverket får bygga ut järnvägen genom Huvudsta med ytterligare två spår för att kunna öka kapaciteten för både fjärr- och pendeltåg. Samtidigt däckas en stor del av järnvägssträckningen över, från Frösundaleden och nästan hela vägen fram till Huvudstagatan.

En ny pendeltågsstation byggs också i Huvudsta, som ska ligga längs med Bålstalinjen. Stationen kan börja trafikeras 2030, och planerad byggstart är tidigast 2021. Byggtiden förväntas ligga på runt åtta år.

"Kommer bli kortare avstängningar för pendlare"

Hur bygget kommer att påverka pendlare längs med Bålstalinjen, som Järfälla och Spånga, är inte helt klart, då det inte finns en färdig detaljplanering ännu.

– Det man kan säga är att det kommer bli kortare avstängningar på järnvägen, och de förlägger vi på långhelger och under sommaren så att så få som möjligt störs, säger Helena Sundberg, regional direktör på Trafikverket Stockholm.

När den nya stationen står klar och börjar trafikeras innebär det också tre till fem minuters längre restid med pendeltåget till och från stan.

– Tre till fem minuter till är standardtid för en ny station. Men vilka tåg som kommer att stanna vid stationen gör SL en bedömning av längre fram, säger Helena Sundberg och fortsätter:

– Så det blir några minuters längre restid för de som kommer norrifrån, men samtidigt sparar det tid för många som bor i området.

Mer om planerna

Järnvägen däckas över mellan Frösundaleden och Nybodagatan.

Överdäckningen sker ovan mark och möjliggör en ny väg som minskar genomfartstrafiken på Storgatan och Armégatan i Huvudsta.

Bebyggelse planeras intill spårsträckningen.

Tidigast möjliga byggstart är 2021 och byggtiden beräknas till cirka åtta år.

Kommunfullmäktige i Solna förväntas fatta beslut om överenskommelsen 27 augusti.

Källa: Solna stad/Trafikverket

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.