Renoveringsobjekt. Från och med februari och två månader framåt får Bästa svängens stamgäster ta flykten till något annat fik när kaffesuget tränger sig på. Foto: Alexander Kuronen

Klart: Bästa svängen stänger i februari

Föreningen Bästa svängen i Hökarängen stänger sin kafélokal för renovering. Tanken är att en extern aktör ska ta över och förnya den ekonomiskt prövade verksamheten.

  • Publicerad 12:09, 30 jan 2020

Som SöderortDirekt tidigare kunnat berätta står Bästa svängen utan bidrag från stadsdelarna, vilket gjort att ekonomin inte längre går ihop. För att rädda kaféet på Tobaksvägen har föreningen jobbat för att få till ett avtal med en samarbetspartner som hädanefter ska driva fiket.

Nu har styrelsen beslutat att stänga kaféet från och med den 15 februari, för att anpassa lokalerna till den nya aktören.

– Det är för att Bästa svängen ska finnas kvar över huvud taget, annars är det bara att lägga ner, säger Stefan Lindberg, ordförande i föreningen.

Oro och spekulationer

Enligt honom har osäkerheten om kaféets framtid vållat oro och spekulationer. Förändringar brukar leda till sådant, menar han, samtidigt som han tror att måndagens beslut inte nödvändigtvis behöver vara till det sämre.

Den "jättelåga" prisnivån som rått kommer dock att justeras, eftersom dagens priser innebär att stället inte går runt.

– Det är klart att det kommer att bli högre priser, men inte 35 spänn för en kopp kaffe, det har jag svårt att tro, säger Stefan.

Du tror inte att ni kommer att förlora tidigare besökare?

– Nä, de ska också känna sig välkomna, absolut.

När kaféet öppnar igen i april är planen att föreningen ska flytta in igen, med regelbundna verksamheter så som musik- och soppkvällar.

– Det kommer att fortsätta utifrån medlemmarnas engagemang, säger Olle Jonasson som grundat föreningen tillsammans med Stefan.

Lämnar posten

Till dess att avtalet är skrivet vill föreningen vänta med att gå ut med namnet på samarbetspartnern, som enligt Olle har "ett socialt engagemang" och "känner till föreningens profil".

Samtidigt är Stefan på väg att lämna rollen som ordförande för föreningen. Tiden och engagemanget räcker inte längre till, säger han. Därför ska beslut om ny ordförande fattas på föreningens årsmöte i april.

– Stefan har gjort en enorm resa. Om det här sedan överlever honom eller inte, det återstår att se, säger Olle.