Valands klassiska inredning köps av Aspuddens nya kvarters bio. "Det känns som en ära att få förvalta ett älskat kulturarv", säger Aron Junker, aktiv i föreningen bakom bion. Foto: Maja Brand & Jannie Flodman

Klart: Bio Aspen köper Valands inredning

458 200 kronor. Så mycket lyckades Bio Aspen samla in genom en kickstarter-kampanj. Med det står det klart att nedlagda kaféet Valands 50-talsinredning kommer att bli en del av Aspuddens nya biograf.

  • Publicerad 14:55, 27 dec 2019

Det var i juni i år som arbetet med att återuppliva en biograf på Hägerstensvägen 100 tog ny fart. Då fick föreningen Bio Aspen en miljon kronor i stöd av Stockholms stad efter att i ett års tid ha arbetat med att få till en bio i lokalen. Sist det visades film där var drygt 50 år sedan.

Stödet räckte för att fixa det mest grundläggande som stolar, filmutrustning, ventilation och brandskydd. Men för att ordna en lyxigare kulturscen drog föreningen igång en kickstarter-kampanj i slutet av november.

Nu samlas pengar in till Aspuddens nya bio

Målet var först att samla in 250 000 kronor, men i mitten av kampanjen dök det upp ett erbjudande om att köpa 50-talsinredningen till det numera nedlagda kaféet Valand som låg på Surbrunnsgatan i Vasastan fram till 2018. Till det behövdes ytterligare cirka 200 000 kronor.

Bio kan köpa Valands klassiska inredning

Bara timmarna innan kampanjen avslutades efter jul översteg summan 450 000 och föreningen var i hamn. De lyckades samla in totalt 458 200 kronor på en månad.

– Nu har vi så att det räcker till både renoveringen och Valands inredning. Det känns jätteroligt! Vi har fått väldigt mycket hejarop, både från lokalbor men också från andra som inte visste att Valands inredning fanns kvar. Jag visste själv inte det. Det känns som en ära att få förvalta ett älskat kulturarv, säger Aron Junker, en av initiativtagarna till Bio Aspen.

Nu kommer föreningen att gå igenom offerter från olika byggentreprenörer och sedan är tanken att bygget ska komma igång.

– Vi siktar på att öppna någon gång under hösten 2020, det vågar jag nästan lova, och då kommer Valands inredning att vara på plats, säger Aron Junker.

Lokalen. Den här källaren ska bli biosalong. Foto: Mikael Ström Jupiter

Bio Aspen

Bion ska få två salonger, en med 100 platser och en med 25 platser, en större foajé och en bistro. Planen är att filmdistributören Triart blir en huvudsamarbetspartner som står för filmen och att lokalerna utöver det hyrs ut till andra aktörer som vill ordna kulturaktiviteter.