Från vänster: Christian Ottosson (C), Ingalill Söderberg (DP), Karl Henriksson (KD), Lars Björkman (HP), Daniel Dronjak (M). På affisch: Malin Danielsson (L).

Klart: Borgerlig koalition ska styra Huddinge

Efter ett par veckors förhandlingar har Huddinges politiker slutligen enats om ett styre. Den borgerliga koalitionen ska fortsätta styra i minoritet med Sverigedemokraterna som vågmästare.

  • Publicerad 12:19, 11 okt 2018

– Vi har haft ett välfungerande samarbete den gångna mandatperioden och tillsammans har vi fattat många viktiga beslut för Huddinge. Jag är väldigt glad över att vi alla är överens om att fortsätta samarbetet särskilt nu när vi fått ett ökat stöd av Huddingeborna, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande i Huddinge, i ett pressmeddelande.

Huddingepolitiken fortsätter med andra ord i samma hjulspår, trots att Moderaterna var ett av de partier som tappade mest. Även förra mandatperioden styrdes Huddinge av en koalition med Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Huddingepartiet och Drevvikenpartiet.

S: SD kommer kräva inflytande

Tillsammans gick hela koalitionen framåt tack vare de mindre partiernas framgångar.

Dronjak fortsätter styra

På måndag ska Huddinge kommunfullmäktige sammanträda för första gången sedan valet. Då ska ledamöterna rösta igenom den nya kommunstyrelsen. Om allt går enligt koalitionens plan kommer Daniel Dronjak att få uppdraget som kommunstyrelsens ordförande. Han har i dagsläget haft den rollen i 10 år.
 
– Jag har ju inte blivit vald än så jag ska avvakta med att uttala mig allt för säkert. Så här långt känns det hedrande och spännande. Det är kul att få vara med om den fantastiska tillväxt och utveckling som kommunen står inför.
 
Moderaterna var en av de partier som tappade mest, vad har ni fått ge i de här förhandlingarna?
 
– Det är ett givande och tagande. Vi har fått backa lite på några poster och andra har fått kliva fram. Men vi har inte varenda liten post klar för redovisning så vi får återkomma om det om några veckor.
 

Borgerliga koalitionen går framåt i Huddinge

Här röstar var tredje väljare på SD

Duellen: De kämpar om makten i Huddinge

Mandatfördelning

Totalt antal mandat: 61

Koalitionen (Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Huddingepartiet och Drevvikenpartiet): 30

Sverigedemokraterna: 7

Rödgröna: 24

Daniel Dronjak (M) vill fortsätta regera. Foto: Claudio Britos