Framtiden? Skissen visar hur kvarteret Plankan, mellan Hornsgatan, Varvsgatan, Lunda­gatan och Kristinehovsgatan, skulle se ut om bygget på innergården genomförs. Foto: Illustration: Kladiusz Przedmojski/Södergruppen arkitekter

Klart: Bygget i kvarteret Plankan blir av

Politikerna är eniga: 119 lägenheter ska byggas på kvarteret Plankans gård, trots att Vänsterpartiet tidigare velat stoppa planerna.

  • Publicerad 15:56, 7 sep 2016

Efter många år av överklaganden och protester så gav Svea hovrätt som sista juridiska instans grönt ljus för bygget av 119 lägenheter på Plankans innergård i juni.

Den domen kan inte överklagas och eftersom detaljplanen för Plankan vunnit laga kraft har ett bygglov varit allt som kvarstått innan spaden kan sättas i jorden.

Men de styrande politikerna i Svenska bostäders styrelse har varit splittrade om byggets framtid. När detaljplanen klubbades i kommunfullmäktige reserverade sig Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

V: "Ville inte bygga på gården"

Svenska bostäders styrelseordförande Ann-Margarethe Livh (V) har tidigare sagt att hon vill stoppa Plankan-bygget.

Men nu har styrelsen enats om att gå vidare och söka bygglov, skriver Dagens Nyheter.

Enligt Ann-Margarethe Livh fanns det inget Vänsterpartiet kunde göra åt beslutet.

– Läget är som det är. En majoritet ville gå vidare med bygget och då är det så. Punkt slut. Så fungerar parlamentarismen, säger hon.

Vad anser du om beslutet?
– Jag hade gärna sett att vi inte hade behövt bygga på den här gården. Jag tycker att man ska leta efter varje plats för att förtäta där det går, även i innerstan. Men det här tillhör miljonprogrammet och för mig är det en viktig årsring som jag velat respektera, säger Ann-Margarethe Livh.

Finns det något positivt med att bygget trots allt kan bli av?
– Självklart är det positivt med fler lägenheter men jag hade gärna sett att vi inte behövt använda den här gården.

Ett formellt beslut om bygglovet ska tas av Svenska bostäders styrelse i oktober.

Plankanbor besvikna

Enligt DN hoppas stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) att byggstarten kan bli redan i januari.

Men Kristina Sundin, ordförande i den lokala hyresgästföreningen Plankan, tror att de boende i kvarteret som länge kämpat för att stoppa planerna kommer att överklaga bygglovet också. Hon är besviken på den styrande majoriteten.

– Sossarna har varit emot bygget och Vänstern med, men det är lätt att vara motståndare när man är i opposition. Det är tråkigt för det här är inte bara vår gård. Den utnyttjas av folk runtomkring också. Det är en oas, men än är det inte kört, säger Kristina Sundin.

Om Plankan

Kvarteret Plankan är från 1967 och ligger intill Högalidsparken. Kvarteret avgränsas av Hornsgatan, Varvsgatan, Lundagatan och Kristinehovsgatan.
Här finns 341 lägenheter och en förskola.


Planen som det stridits om är att bygga ett cirkelformat hus på kvarterets stora innergård. Det skulle innehålla 119 lägenheter, 50 av dem skulle bli studentbostäder.

I planerna ingår också 27 etagelägenheter som planeras ovanpå de befintliga bostadshusen.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.