Poppis. Alltfler passagerare väljer pendelbåtslinje 80 som snart får åtta nya stopp. Foto: MostPhotos

Klart: Då får Ropsten pendelbåt till stan

Under tisdagen kliver årets miljonte passagerare ombord på pendelbåtslinje 80. Och nu är det klart när den populära linjen förlängs och får helt nya stopp i bland annat Ropsten och Norra Djurgårdsstaden.

  • Publicerad 16:10, 20 nov 2018

Förra året reste sammanlagt 820 000 personer med pendelbåtslinje 80, även kallad Sjövägen. I år blir det betydligt fler. Redan i dag väntas årets miljonte passageraren kliva ombord på linjen som går mellan Nybroplan och Frihamnen via Nacka och Lidingö.

– Det visar att våra satsningar på en kraftigt utbyggd pendelbåtstrafik ligger helt rätt i tiden samtidigt som vi vet att det får fler att ställa bilen hemma och åka kollektivt istället, säger Gustav Hemming (C), samhällsplanerings- och skärgårdslandstingsråd, i ett pressmeddelande.

Stor satsning på pendelbåtslinjer i Stockholm

Kapaciteten har ökat på linjen i takt med en större efterfrågan och i augusti infördes 15-minuterstrafik i rusningstid. Från den 1 januari 2020 förlängs dessutom linjen till Mor Annas Brygga på Lidingö via bland annat Norra Djurgårdsstaden, Ropsten, Tranholmen, Djursholm och Storholmen.

– Pendelbåtar kortar restider, skapar nya genvägar över vattnet och knyter på ett naturligt sätt ihop vår region samtidigt som det är ett attraktivt sätt att resa på. Inte minst möjliggör det mer bostadsbyggande i attraktiva kajmiljöer, säger Gustav Hemming (C).

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hållplatser på linje 80 efter förlängningen (nya hållplatser är fetmarkerade)

Nybroplan

Allmänna gränd

Saltsjöqvarn

Finnboda

Kvarnholmen

Blockhusudden

Nacka strand

Dalenum

Loudden

Södra Värtan

Ropsten

Tranholmen

Abborrbryggan

Djursholms torg

Storholmen S

Mor Annas Brygga