Här på Engelbrektsvägen/Hammarvägen i Jakobsberg ska kultur- och aktivitetshuset öppna. Foto: Mikael Andersson

Klart: Då invigs Jakans nya kulturhus

Snart slår Huset på höjden, Jakobsbergs nya kultur-och aktivitetshus, till slut upp portarna för allmänheten med en rad aktiviteter som drar igång i slutet av oktober.

  • Publicerad 16:19, 9 okt 2018

Bygget av kultur-och aktivitetshuset Huset på Höjden, som ligger på nedre Söderhöjden i Jakobsberg har dragit ut på tiden. Och bygget, eller snarare renoveringarna av lokalerna, som kommunala Järfällahus stått för har kantats av problem med bygglov och en brand som försenade byggstarten.

Men på torsdag 11 oktober klockan 18-20 är det dags för invigning med tårta för alla som är nyfikna på att besöka huset. Men det är först på lördag 27 oktober som huset slår upp portarna på riktigt, och aktiviteterna drar igång under höstlovet som pågår då.

Då öppnar också bokningen för de föreningar som vill ordna aktiviteter så fort huset öppnat. Även privatpersoner kan boka en studio för att producera musik, film eller en pod – något som kommer att vara gratis fram till årsskiftet.

– Grundidén är att föreningar driver sin egen verksamhet i huset. Vi vill gärna att det ska vara en mötesplats, och att människor här har ett utbyte av varandra, säger Erika Magnusson, verksamhetsledare för Huset på Höjden.

Husvärdar och kafé

I receptionen kommer minst en husvärd att vara på plats för att hjälpa till med lokalbokningar och visa hur studiorna fungerar.

– Vi riktar oss till alla åldrar, men eftersom vi öppnar under höstlovet kommer vi ha flera gratis aktiviteter som riktar sig till unga då, säger Erika Magnusson.

I huset kommer det också att finnas ett kafé som drivs av Ryati, en verksamhet som jobbar för att få ut långtidsarbetslösa i arbete. Kaféet kommer också att arrangera olika aktiviteter.

– De är en del av kärnan här, och kommer till exempel ha temakvällar som utgår från olika matkulturer, säger Erika Magnusson.

I våras blev det klart att Järfälla hembygdsmuseum, en utställning av hembygdsföreningen, ska flytta in permanent i lokalerna. När inflyttningen kommer att ske är inte klart än.

Grannar taggade på Söderhöjdens nya kulturhus

KLART: Lokal historia tar plats i Jakans nya kulturhus

Då har Huset på Höjden öppet

Öppettider från lördag 27 oktober:

Måndag-tisdag 11-19

Onsdag 11-21

Torsdag-fredag 11-19

Lördag 11-15

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Röster hamnade i fel valurna i Järfälla

Nyheter Kan påverka valresultatet Liberalerna i Järfälla har tidigare överklagat länsstyrelsens rösträkning, och bara en röst avgjorde mandatfördelningen. Nu visar det sig att 15 landstingsröster räknats som kommunröster, erfar SVT.fredag 19/10 9:24

Järfälla kan få Yimbypris för bostadsbyggande

Nyheter "Kommunen har stora ambitioner" Som en av nio nominerade tävlar Järfälla om att få nätverket Yimby Stockholms årliga byggpris.torsdag 18/10 15:19