ÖPPNAR. Snart öppnar en ny närakut i innerstan. Foto: Pressbild, Cityakuten/Praktikertjänst

Klart: Då öppnar innerstans nya närakut

800 kvadratmeter och 14 patientrum. Nu är länets 11:e närakut på gång att öppna för att kunna ta emot 34 000 besök per år.

  • Publicerad 13:59, 23 jan 2020

Det är Cityakuten, som är ett dotterbolag till Praktikertjänst, som förra året fick i uppdrag att öppna länets 11:e närakut av Region Stockholm. Nu är öppningsdatumet spikat.

Den 12 februari slår man upp portarna på Holländargatan 4 i City, på samma adress där man bland annat redan har vaccination och resemedicin.

800 kvadratmeter med 14 patientrum ska kunna ta emot 34 000 besök per år är planen.

Enligt Andreas Lundin, specialistläkare och verksamhetschef för den nya närakuten går allt enligt plan inför öppningen och de kommer vara redo.

– All utrustning är på plats och två veckor innan öppning kommer all personal att börja för att sätta rutiner, testa utrustning och lära känna varandra, säger han.

Närakuten är tänkt att ta hand om patienter som inte är i behov av mer avancerad utredning på sjukhus och som inte behöver läggas in. Det kan vara frakturer, sår- och urinvägsinfektioner, luftvägsinfektioner, sårskador och liknande, enligt Lundin.

Upptagningsområdet är främst tänkt att vara norra innerstaden, Östermalm, Norrmalm, Vasastaden och Kungsholmen, och de kommer jobba tätt ihop med S:t Görans sjukhus.

Närakuterna framhålls ofta som en av lösningarna för att avlasta akutsjukhusen i den intensiva sjukvårdsdebatten. Hur ser du på er roll?

– Jag tycker det är viktigt att vara tydlig med vad vi kan avlasta med och inte. Vi kommer kunna behandla åkommor där patienten kan färdigbehandlas och gå hem. Däremot måste debatten om bristen på vårdplatser fortsätta. Patienter som måste läggas in behöver fortfarande tas om hand om av akutsjukhusen. Faktum kvarstår att vi fortfarande har minst antal vårdplatser per capita i Europa, säger Lundin.

Närakut Hötorget

Vad: Närakuten kommer att erbjuda sjuksköterske- och läkarmottagning för akuta besök. Det finns kompetens för barn och äldre samt ambulansintag, närlaboratorium och tillgång till röntgen. Besöket är kostnadsfritt för barn under 18 år och för äldre över 85.

Var: Holländargatan 4

När: Öppnar 12 februari. Närakuten kommer sedan ha öppet varje dag 8-22, året runt.

Hur: Ingen telefonrådgivning finns. Antingen går man dit direkt, blir hänvisad via 1177 eller via S:t Görans.

Visa merVisa mindre