Åkning för alla. Både allmänhetens åkning och klubbars verksamhet ska få plats på den nya isbanan. Foto: Mostphotos

Klart: Danderydsvallen får ny kylmaskin

När kultur- och fritidsförvaltningen ska spara fanns ett förslag om att sluta spola is på Danderydsvallen. Men nu kommer nya besked: det blir en ny ismaskin och en av isbanorna blir kvar.

  • Publicerad 15:56, 3 okt 2019

När alla förvaltningar inom Danderyds kommun fick sparkrav var det osäkert om Danderydsvallen skulle få behålla sina isbanor. Detta eftersom den gamla kylanläggningen drivs med freongas, vilket är en miljöfara.

– Om några år blir det förbjudet att använda den. Vi väljer nu att inte dra igång anläggningen i år då det finns för stora risker förknippat med det, som jag inte är beredd att ta, säger Robert Nibelius (M), ordförande i kultur- och fritidsförvaltningen.

Många Danderydsbor har engagerat sig för att isen på vallen inte ska försvinna. En nedläggning skulle påverka allmänhetens åkning, såväl som klubbarnas istid just på Danderydsvallen.

Men nu kommer andra besked från politikerna.

– Det blir en ny isanläggning under 2020. Det är helt säkert, säger Robert Nibelius (M), ordförande i kultur- och fritidsförvaltningen.

Fullstor hockeyrink

Dock blir det inga isar på vallen under årets vintersäsong 2019-2020. Och när den nya kylmaskinen är klar blir det bara en bana, som kommer att vara en fullstor hockeyrink.

– Det blir en skridskoyta. Vi måste begränsa den här investeringen, det skulle bli för mycket att investera i två separata ytor, säger Robert Nibelius.

En nyhet blir att Danderydsvallen ska kunna användas till annat under tiden som det inte är skridskosäsong.

– Det vi pratat om är att skapa en plats där man kan ha spontanidrott, kanske boule och en cykelbana. Vi vill se ett antal olika spontanaktiviter för att locka invånare till vallen och kunna göra mer saker där. Det ska locka både äldre och yngre, och bli lite av en träffpunkt, säger Robert Nibelius.

Stockholm Direkt