Dyrt. Kommunerna väljer att inte bjuda på tusentals blöjor om dagen, utan låter föräldrarna fortsatt ta med sig dem. Foto: Mostphotos

Klart: De får betala för blöjor på förskolorna

Efter att en förskola på Värmdö dömts till vite för att de inte tillhandahållit blöjor, har frågan lyfts i Vallentuna, Danderyd och Täby. Men nu står det klart att föräldrar får fortsätta betala för blöjorna i kommunerna.

  • Publicerad 11:57, 30 jan 2020

Det blir inga förändringar av blöjrutiner i Vallentunas och Täbys förskolor. Sveriges kommuner och regioner (SKR) meddelade i mitten på januari att de inte kunde rekommendera kommunerna att ändra sina rutiner. Nu har de båda kommunerna fattat sitt beslut.

Oklart vem som ska betala barnens blöjor

– Vi kommer att följa SKR:s uttalande, skriver kommunens förskolechef Jeanette Magnusson i ett mejl till VallentunaDirekt.

2018 dömdes en fristående förskola i Värmdö kommun till vite för att de inte erbjöd blöjor till barnen i förskolan. Huvudmannen bakom förskolan överklagade flera gånger, först till förvaltningsrätten och senare till kammarrätten, som båda fastställde vitet.

Ingen prejudicerande dom

När målet till sist nådde Högsta förvaltningsdomstolen beslutade de i december 2019 att inte ta upp fallet. Därmed gäller kammarrättens dom om vite, vilket innebär att förskolor nu kan krävas att erbjuda blöjor till barnen på förskolan. Men eftersom domen inte är prejudicerande är det upp till varje kommun att fatta beslutet själva.

Oklart vem som ska betala barnens blöjor i Täby

Lägger pengar på annat

I nuläget erbjuder inte Vallentuna, Danderyd och Täbys förskolor några blöjor. Vallentuna har cirka 1000 barn i 1–3-årsåldern som i dagsläget får ta med sig egna blöjor om dagarna. Det kommer de förmodligen att få fortsätta med.

– Det handlar om mycket pengar som vi i stället vill prioritera att lägga på olika satsningar riktade mot förskolan, till exempel gemensamma föreläsningar och stöd kring språkutvecklande arbetssätt, skriver Jeanette Magnusson.

Täby har cirka 1350 blöjbarn i fristående förskolor och 150 i kommunala förskolor. Tidigare gick Täby ut med informationen om att kommunen skulle börja med att tillhanda blöjor. Men efter uttalandet från SKR har de svängt.

– Som huvudman är det viktigt för oss att följa de rekommendationer som finns och när vi tog beslutet att erbjuda blöjor fanns endast Skolinspektionens rekommendation, skriver Maria Assarsson som är utbildningschef på Täby kommun i ett mejl till TäbyDirekt.

Danderyd går i samma spår som de andra kommunerna.

– Vi fortsätter på det som alltid har gällt, att föräldrarna själva får stå för kostnaden för blöjor. Vi tycker att det är rimligt att föräldrar står för kostnaden, säger Monica Renstig (L), ordförande i utbildningsnämnden.