Tegelskelett. Endast ett skelett av tegel återstod av den brandhärjade byggnaden. Foto: Johann Bernövall

KLART: Fasaden räddas på Stureplanshuset

Insidan behöver byggas upp på nytt men fasaden på den k-märkta byggnaden vid Stureplan kommer kunna räddas.

  • Publicerad 17:17, 7 mar 2019

Den k-märkta byggnaden i korsningen Biblioteksgatan och Jakobsbergsgatan totalförstördes i den uppmärksammade branden den 7 november 2017. Hela innandömet mot Biblioteksgatan brann ned och även delen mot Jakobsbergsgatan drabbades svårt.

Nu kan du tycka till om Stureplanshuset

Anders Nygren, chef för affärsområde Stockholm hos fastighetsägaren Hufvudstaden, konstaterar att de har ett omfattande arbete framför sig men lämna också ett glädjande besked.

– Efter de omfattande utredningar som vi har gjort så står det nu klart att 1800-talsfasaden i roslagssandsten kommer att kunna räddas. Dessutom kommer den vackra ornamentiken kunna restaureras och ekporten som är snidad av skulptören Christian Eriksson återförs till byggnaden, skriver han i ett mejl till Östermalmsnytt.

Planen för brandhärjade Stureplanshuset

På utsidan kommer det inte att synas någon skillnad mot innan branden, men för insidan är situationen en annan.

– Det kommer att vara samma verksamheter i fastigheten som tidigare, det vill säga bostäder, kontor och butiker. Men det är först i nästa steg, när ritningarna finns på plats, som vi vet exakt hur det kommer se ut.

Vilka är de största utmaningarna när det gäller återbyggnaden av huset? 

– Det är ett komplicerat arbete att säkra upp den befintliga fasaden för att hålla i 100 år till och insidan av fastigheten totalförstörd. Miljökonsulter och byggnadskonstruktörer har konstaterat allvarliga invändiga skador i fastigheten. Eftersom branden slog hårt mot den delen av byggnaden som vetter mot Biblioteksgatan finns idag varken innerväggar, golv eller tak kvar där. Dessutom har allvarliga skador också konstaterats i den del av byggnaden mot Jakobsbergsgatan där de undre våningsplanen står kvar, skriver Anders Nygren.

Förhoppningen är att huset står klart igen 2022.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Byggnaden som förstördes i branden

Namn: Vildmannen 7

Adress: Jakobsbergsgtan 6 / Biblioteksgatan 9

Uppfördes 1895 som kombinerat butiks- och bostadshus.

Svenska hem (matkooperativ med bara kvinnliga medlemmar som sålde prisvärd mat) hade sin första butik i huset. Grundare var Anna Wittlock och bland kooperativets medlemmarna fanns kändisar som till exempel Harriet Bosse och Selma Lagerlöf.

Historien om Svenska hem har bland annat gett upphov till den populära tv-serien Fröken Frimans krig, producerad av SVT.

Fasaden är rikt dekorerad med detaljer från medeltida arkitektur, vilket gjort att byggnaden kommit att kallas för den ”Medeltida borgen”.