Godkänns. Skiss över ett av de nya kvarteren som ska byggas av Svenska bostäder i Persikan på östra Södermalm. Foto: AQ arkitekter

Klart för bygge av 1200 bostäder på Söder

Nu står det klar att startskottet för jättebygget på östra Söder kan gå i år, när SL:s gamla bussdepå rivs. Mark- och miljööverdomstolen prövar inte bygget av drygt 1200 bostäder i kvarteret Persikan.

  • Publicerad 10:07, 7 feb 2018

Det är 1240 nya bostäder, 665 hyresrätter och 575 bostadsrätter, som ska byggas i Barnängen på östra Södermalm. Det blir sju nya kvarter, två nya förskolor och lokaler i bottenplan på bostadshusen.

Inget fall för högsta instansen

Planen för det gamla industrikvarteret Persikan klubbades av kommunfullmäktige förra våren och överklagades till mark- och miljödomstolen. I höstas avslog domstolen överklagandena som bland annat rörde förstörd utsikt för grannar, för höga hus som stör kulturmiljön och risker för trafikstörningar under byggtiden.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nu står det klart att den domen ligger fast eftersom den högsta instansen, Mark- och miljööverdomstolen, inte kommer att pröva fallet. Det betyder att stadens plan nu har vunnit laga kraft.

Kvarteret Persikan ska fyllas bostäder. Bussgaraget börjar rivas senare i år. Bussarna har flyttat till den nya depån i Fredriksdal. Foto: Pär Hugosson

– Det här innebär att vi nu kan börja bygga i enhetlig med planen, säger Lars Fyrvald, projektledare på exploateringskontoret.

Bussgaraget rivs

Det första som kommer att hända på platsen är att SL:s bussdepå som tömdes förra året jämnas med marken. Rivningarna ska starta i år.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Nu ska vi handla upp den stora rivningsentreprenaden och sen ska rivningarna starta i år men vi vet inte exakt när. Byggstarten är året därefter, alltså 2019, säger Lars Fyrvald.