Här får du Botkyrkas bästa utsikt - så många flyttar hit från innerstan

Nu är de första nybyggda lägenheterna på Tingstorget i Alby klara för inflyttning. Vilka är det som flyttar in?

  • Publicerad 09:33, 9 jun 2017

Snickarna jobbar för fullt med de sista detaljerna i huset med 41 lägenheter. Om två veckor går flyttlasten till det första huset på Tingstorget på Albyberget.

Lägenheterna är ljusa med stora balkonger och fönster med utsikt över Flottsbro, Mälaren och de färggladahusen nere i Alby centrum.

Nästa hus står redo för inflyttning i oktober. Det tredje huset i december. Det fjärde i januari.

I slutet av 2019 står alla 14 hus färdiga. Med torg och butiker i bottenplan. Totalt byggs cirka 704 lägenheter ett stenkast från t-banan. Ja, det sista huset byggs faktiskt ovanpå uppgången.

– Du har två minuter från dörren ner till tunnelbanan. 28 minuter till Slussen. Det är ett fantastiskt läge, med nära till allt. Och den finaste naturen runt knuten, säger Frank Zolfaghari, kommunikationsansvarig på Titania som bygger bostäderna.

Det blir en första lägenhet för många menar Frank, som själv slagit till och är en av de första som flyttar in.

– Lägenheterna är billiga. Ettorna går på 1,1 miljoner. Kontantinsatsen blir cirka 170 000 kronor. Jämfört med en nybyggd etta i Liljeholmen för 1,9 med en kontantinsats på 285 000.

Luftigt. Utsikten är som den är på Albyberget: najs.

Vilka flyttar in?

348 lägenheter av 704 är än så länge sålda. I september säljstartar nästa 50.

– De går åt snabbt. Vi har visat att det är attraktivt att bygga bostadsrätter i miljonprogramsområden som Alby, där det inte byggts mycket tidigare. Jag tror vi kommer se fler liknande bostadsprojekt de kommande åren.

60 procent av de som köpt bor redan i Alby, Fittja och Norsborg.

– Vi ser att många som köper redan bor här och har en relation till området. Köpkraften finns. Många har råd, men har saknat möjligheten att köpa, säger Frank Zolfaghari.

Många som har köpt bor också i innerstan:

 

Grafik och data: Titania

De dyraste lägenheterna i huset kostar 3 miljoner kronor: fyra rum och kök i etage, alltså en lägenhet i två våningsplan. På sjätte och sjunde våningen.

Bostadsrätterna på Tingstorget är de första som byggts i Alby på flera decennium.

– När vi började sälja visste vi inte riktigt hur prisbilden såg ut. Det har inte funnits en marknad tidigare. Förrän nu.

"Rekordfart"

Resan från bygglov till inflyttning har tagit 11 månader. ”Rekordfart”, menar Frank Zolfaghari.

– Om två år står alla lägenheter färdiga. Då kommer du ut från tunnelbanan i ett helt nytt område. Med caféer, restauranger och service. Något helt annat än sovstaden som vi ofta förknippar med miljonprogram.

På G. Om två år står hela Tingstorget färdigt med 14 nya hus, torg, butiker, café och restaurang i bottenplan, berättar Frank Zolfaghari.

Etage. Etagelägenheten i två plan högst upp i huset bjuder på en häftig utsikt över Flottsbro.

Klart. Första huset står färdigt för inflyttning.

Modell. Så här ska Tingstorget se ut när det är färdigt. Foto: Titania

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.