DELA. Nu ska flera personer kunna dela på ett hyreskontrakt i bostadsbolaget Förvaltaren. Foto: Jonny Andersson

Klart för kompiskontrakt i Förvaltaren

Efter beslut i kommunfullmäktige ska bostadsbolaget Förvaltaren tillåta kompiskontrakt. Vänsterpartiet stöttade den "grönblå" oppositionen, medan Socialdemokraterna gick emot Stefan Löfvéns löfte under valrörelsen.

  • Publicerad 14:52, 2 apr 2019

Flera personer ska kunna dela på ett hyreskontrakt i bostadsbolaget Förvaltarens lägenheter, det beslutet fattades vid senaste kommunfullmäktigemötet.

– Vi tycker också att kompiskontrakt är bra, säger Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Men Socialdemokraterna röstade nej. Att förslaget gick igenom berodde på att den "grönblå" oppositionen (Moderaterna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet) fick stöd av Vänsterpartiet.

– Kompiskontrakt betyder att flera personer får möjlighet att dela på ett kontrakt till en större lägenhet. På så sätt blir det enklare att leva upp till Förvaltarens inkomstkrav. Förslaget är hämtat direkt från Miljöpartiets valmanifest, säger Emelie Tillegård (MP).

Frågan om kompiskontrakt har tidigare drivits av Vänsterpartiet i Sundbyberg. Redan 2016 la partiet en motion om kompiskontrakt som fortfarande inte är besvarad.

Stefan Löfven, Socialdemokraternas partiordförande, talade sig också varm för kompiskontrakt under valrörelsen.

– Stämmer, säger Peter Schilling. Problemet nu är att den "Grönblå" vill detaljstyra bolaget Förvaltaren. De hade väl uppåt två A4 med detaljer.

– Vi har signalerat att det får vara slut på utförsäljningen av hyresbostäder. Sedan vill vi få till en långsiktig styrmodell av Förvaltaren. Så vad det handlar om är två styrmodeller som står mot varandra.

Mittenstyret ska presentera sin syn på hur Förvaltaren ska styras under våren. "Allra senast i juni", enligt Peter Schilling.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Hur brukar du fira påsk?

Nyheter Resa till fjällen, gå på äggjakt eller bara ta det lugnt. Svaren blev många när vi frågade folk på stan hur de brukar fira påsk.torsdag 18/4 10:37

Hon är häxa i Blåkulla – på riktigt

Nyheter Feministen Rosie Björkman kom ut för 30 år sedan Hon tvekar inte att kalla sig häxa. Men Rosie Björkman kokar varken grodsoppa eller äter små barn.torsdag 18/4 5:57

Hatade häxor har blivit feministiska förebilder

Nyheter Hundratals halshöggs och brändes fram till 1704 För några hundra år sedan injagade de skräck i sin omgivning och avrättades. I dag är de unga häxorna feministiska förebilder med tusentals följare i sociala medier.torsdag 18/4 5:55