DELA. Nu ska flera personer kunna dela på ett hyreskontrakt i bostadsbolaget Förvaltaren. Foto: Jonny Andersson

Klart för kompiskontrakt i Förvaltaren

Efter beslut i kommunfullmäktige ska bostadsbolaget Förvaltaren tillåta kompiskontrakt. Vänsterpartiet stöttade den "grönblå" oppositionen, medan Socialdemokraterna gick emot Stefan Löfvéns löfte under valrörelsen.

  • Publicerad 14:52, 2 apr 2019

Flera personer ska kunna dela på ett hyreskontrakt i bostadsbolaget Förvaltarens lägenheter, det beslutet fattades vid senaste kommunfullmäktigemötet.

– Vi tycker också att kompiskontrakt är bra, säger Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Men Socialdemokraterna röstade nej. Att förslaget gick igenom berodde på att den "grönblå" oppositionen (Moderaterna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet) fick stöd av Vänsterpartiet.

– Kompiskontrakt betyder att flera personer får möjlighet att dela på ett kontrakt till en större lägenhet. På så sätt blir det enklare att leva upp till Förvaltarens inkomstkrav. Förslaget är hämtat direkt från Miljöpartiets valmanifest, säger Emelie Tillegård (MP).

Frågan om kompiskontrakt har tidigare drivits av Vänsterpartiet i Sundbyberg. Redan 2016 la partiet en motion om kompiskontrakt som fortfarande inte är besvarad.

Stefan Löfven, Socialdemokraternas partiordförande, talade sig också varm för kompiskontrakt under valrörelsen.

– Stämmer, säger Peter Schilling. Problemet nu är att den "Grönblå" vill detaljstyra bolaget Förvaltaren. De hade väl uppåt två A4 med detaljer.

– Vi har signalerat att det får vara slut på utförsäljningen av hyresbostäder. Sedan vill vi få till en långsiktig styrmodell av Förvaltaren. Så vad det handlar om är två styrmodeller som står mot varandra.

Mittenstyret ska presentera sin syn på hur Förvaltaren ska styras under våren. "Allra senast i juni", enligt Peter Schilling.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här har villapriserna ökat mest i Stockholm

Nyheter Så mycket har priserna stigit på fem år – och här är villorna dyrast En ny undersökning visar var någonstans i Stockholms län som priserna på villor har gått upp mest de senaste fem åren.fredag 14/6 15:42

Sophögar upprör Sundbybergsborna

Nyheter Förvaltningen har tvingats ta bort papperskorgar En gång i veckan tvingas Kjell Lönnberg konstatera att det "ser för jävligt ut" i anslutning till områdets återvinningsstation i Rissne. Bristen på respekt och för hälsorisker har även tvingar...fredag 14/6 8:00

Färgkodade inkast ska underlätta sopsorteringen

Nyheter "Många sorterar rätt hemma, men kastar i fel inkast" Det ska bli svårare att missförstå sopsorteringen i Ursvik. Savab, Sundbybergs Avfall & Vatten, satsar på färgkodning av de tre inkasten.fredag 14/6 8:00
Stockholm Direkt