GÖRS OM. Fastighetsägarna vill båda bygga på Trygg Hansa-huset och skapa ett nytt köpcentrum under jord, nu är några aktörer för det senare klara. Foto: Illustration: Manuelle Gautrand Architecture

Klart för ny galleria – under Trygg Hansa

Trygg Hansa-huset ska få ett nytt handelsplan under jorden. Nu är det klart med några av aktörerna.

  • Publicerad 09:04, 28 jun 2018

Som Vårt Kungsholmen tidigare skrivit planerar fastighetsägarna Areim och SEB Trygg Liv att stuva om i Trygg Hansa-kvarteret med både en planerad påbyggnad och med nya handelsytor under markplan.

Underjordisk galleria planeras på Kungsholmen

Men medan turerna kring påbyggnaden har dragit ut på tiden har byggherrarna fått bygglov för att bygga ett underjordisk handelsplan på cirka 10 000 kvadratmeter där det tidigare har pratats om matmarknad och butiker. Nu är det klart med några aktörer. I underjorden ska bland annat ett ICA Kvantum, Systembolaget och ett gym ta plats.

Enligt ett pressmeddelande från ICA ska man även ha platser för kunderna att sitta och äta i butiken.

Målet är att "skapa en levande miljö fler timmar om dygnet", enligt Areim som fortsätter jakten på fler aktörer som ska ta plats i handelsplanet.

– Det här är ungefär hälften av ytan, till den andra hälften håller vi på att jobba med olika aktörer för att ta fram ett helhetskoncept som bidrar till att stärka platsen. Vi vill framförallt öppna upp kvarteret och skapa nya flöden genom huset, det är ju byggt för Trygg Hansa och dess anställda och har kanske inte givit tillbaka så mycket till platsen och allmänheten, säger Erik Ullsten, projektansvarig på Areim.

Målet är att starta ombyggnationen nu och att handelsplanet kan öppna sista kvartalet nästa år, 2019, enligt Erik Ullsten.

Pavlijongen i hörnet av Scheelegatan/Fleminggatan planeras att bli krog och kafé, men där är ingen aktör klar än, och det är även därifrån kunderna ska ta sig ner till det underjordiska handelsplanet via rulltrappor.

När det gäller påbyggnaden i kvarteret har detaljplanen överklagats till mark- och miljödomstolen av både privatpersoner, närliggande bostadsföreningar och intresseorganisationer.

Grannar vill stoppa nya Trygg Hansa-huset

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Nya regler ska få skolföräldrar att uppföra sig

Nyheter Skolborgarrådet: "Föräldrar måste förstå att det finns gränser för deras engagemang" Problemet med föräldrar som ställer orimliga krav på sitt barns skola, hotar lärare och trakasserar skolpersonal blir allt vanligare. Nu ska staden ta fram ett dokument med regler som föräldrar måste...onsdag 14/11 20:00

Stor satsning på pendelbåtslinjer i Stockholm

Nyheter Två helt nya linjer Pendelbåtstrafiken i länet ska byggas ut kraftigt de kommande åren. Det är landstingets vision när de nu satsar totalt 210 miljoner kronor på nya båtlinjer.onsdag 14/11 16:32