Båt. Åtta nya bryggor kommer pendelbåtslinje 80, Sjövägen, att anlägga vid. Foto: Ylva Bergman

Klart för pendelbåt till två bryggor i Danderyd

Tidigast 2020 kommer båtlinje 80 (Sjövägen) att trafikera åtta nya stationer, bland annat två i Danderyd.

  • Publicerad 11:24, 14 jun 2018

Restid på 15 minuter istället för 40 minuter

Under torsdagen meddelade landstinget att pendelbåtlinje 80, Sjövägen, kommer utökas med åtta nya stopp med start 2020.

LÄS MER: Vill väcka opinion – finansierar egen pendelbåt i Danderyd

I nuläget går Sjövägen, båtlinje 80, mellan Frihamnen och Nybroplan och enligt landstinget har linjen haft ett kraftigt ökat antal resande sedan starten 2013. Samtidigt menar man att antalet passagerare också kommer öka framöver.

– Ett av mina mål är att återställa Stockholm som en plats där båten är ett naturligt inslag i pendeltrafiken. Det är ett effektivt sätt att locka bilister att istället åka kollektivt, det vet vi från Ekerölinjen där vi gjort analyser, säger  Gustav Hemming (C) miljö-, skärgårds- och regionplanelandstingsråd i Stockholms län.

– Här har vi en kapacitet som inte kräver tio år av byggnation eller jättestora investeringar, tillägger han.

LÄS MER: Hundratals underskrifter senare – nu har första kvällsturen till Tranholmen avgått

Åtta nya bryggor

Den nya sträckningen för båtturen innebär att stoppet vid Frihamnen kommer tas bort, för att istället stanna vid Norra Djurgårdsstaden, Södra Värta och Loudden. Utöver de tre bryggorna kommer man även stanna vid de nya stationerna: Ropsten, Tranholmen, Abborrbryggan, Djursholms torg, Storholmen S och Mor Annas Brygga.

– Det här är väldigt bra för Tranholmen och Storholmen. Och från Djursholms torg till Norra Djurgårdsstaden eller Ropsten så handlar det om en restid på 15 minuter istället för 40 minuter, Säger Gustav och fortsätter:

– Vi kommer flytta bryggan från Ekudden till Djursholms torg för bättre förbindelser med busstrafiken och bättre tillgänglighet.

Fakta

Linje 80, Sjövägen, hade 2017 cirka 825000 resenärer.

Resandeutvecklingen för linje 80 2014-2017: 110 %

Från 2020 beräknas turtätheten som tätast vara 15-minuterstrafik, och som lägs 60-minuterstrafik.

Bedömning av antal påstigande per år: 2020: 1 200 000, 2025: 1 600 000

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mystiska trappan i Täby – leder ingenstans

Nyheter "Tänker att det är en Harry Potter-trappa" Den märkliga trappan i sportcentrum har fått många att höja på ögonbrynen genom åren. Vart leder den egentligen och vem använder den?tisdag 23/10 16:12

P-platsen som gäckar bilisterna: "markering mitt i en ruta"

Nyheter "Otroligt svårt att förstå" Bilen står i vad många bilister uppfattar som en p-ruta – men får ändå en parkeringsbot. Den mystiska p-rutan vid Mörby station både förbryllar och rör upp känslor.tisdag 23/10 15:24