Klart för utbyggnad av Attunda

Regeringen har nu gett klartecken för en tillbyggnad av Attunda tingsrätt i Sollentuna. Den nya byggnaden, som hamnar på den tomma tomten norr om nuvarande tingsätt, är enligt planerna både färggrann och futuristisk.

  • Publicerad 08:15, 21 okt 2017

– För mig som stadsbyggnadspolitiker är det här väldigt välkommet. Det säger Thomas Ardenfors (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, och fortsätter:

– Det här handlar inte bara om en tingsrättsutbyggnad utan om en försköning av hela området.

Thomas Ardenfors tycker att tidpunkten för den nya utbyggnaden väldigt väl matchar tidpunkten för till exempel Malmparkens omgörning. Och att det i sin tur ingår i en större process, som inbegriper stora delar av centrala Tureberg.

– Det här blir starten på en makeover av ett slag som vi inte har sett sedan Malmvägen byggdes. Visst kommer det att bli rörigt under en period. Men när det är färdigt om sex - sju - åtta år, så... wow. Den här omvandlingen kommer att uppskattas av väldigt många – både boende i området och besökande.

Det finns även andra planer för det så kallade rättscentrumet längs med Tingsvägen. Söder om polishuset, på det som idag är en parkeringsplats, planeras det nämligen också för en stor utbyggnad. Än så länge är dock inga beslut slutgiltigt klubbade där.

– De planerna var från början en del av detaljplanen för mässområdet men vi har brutit ut de delar som handlar om polishuset. De halkar efter lite, men planerna är fortfarande i högsta grad levande.

– Ingenting är säkert men intentionen är uppenbar. Vi har skrivit markanvisningsavtal, och vi hade aldrig dragit igång det här arbetet om inte både fastighetsägaren och vi trodde på det här.

MER Om själva tingsrättsutbyggnaden

Planen är att den nu klubbade utbyggnaden av tingsrätten ska vara klar våren 2020. Totalt handlar det om en tillbyggnad på nästan 10 000 kvadratmeter som bland annat inrymmer tolv nya förhandlingssalar. Bland det viktigaste i tillbyggnaden är två säkerhetssalar samt två extra stora förhandlingssalar med förhöjd säkerhet. De nya salarna kommer att kunna användas även av andra domstolar i Stockholmsregionen – men också av domstolar i övriga delar av landet.

Att regeringen nu har gett sitt klartecken till utbyggnaden gläder Harald Pleijel, fastighetsdirektör vid Domstolsverket, som uttalar sig i ett pressmeddelande: ”Det har varit en lång process, och vi är väldigt nöjda med att det här är i hamn. Nu kan vi möta det behov som ett stort antal domstolar har av att kunna få tillgång till de lokaler som krävs för att hantera stora mål med många inblandade parter”.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Oklara planer för Edsvik

Nyheter Kommunen: "Vi hoppas kicka igång något om ett år" Duvslaget, MC Collection, Brygghusets café – och nu Edsvik konsthall. Vad ska hända med Edsvik? Än så länge har kommunen ingen klar plan.lördag 24/8 10:00

Första skolveckan - en mjukstart

Nyheter I onsdags började skolan: "Det bästa är att träffa kompisarna" säger Isabella. Vad händer under första skolveckan? I onsdags började skolans hösttermin och på Norra Strandskolan, liksom på många skolor, är den första veckan en mjukstart med nya lärare och klasskompisar.torsdag 22/8 15:00

Holländsk grävmaskin ska rädda HIP

Nyheter 100 ton sand ska lyftas bort från planen Borstning, blåsning och dammsugning. Metoderna har varit många för att rädda konstgräsplanen på Helenelunds IP efter halkproblemen – nu ska man gräva bort sanden.torsdag 22/8 12:41
Stockholm Direkt