NY LÅGDEL. Så här blir nya "A house". Tillbyggnaden syns i mitten av skissen. Foto: Akademiska hus

Klart: Gamla arkitekturskolan byggs ut

Gamla arkitekturskolan på Östermalmsgatan ska byggas ut. Det står klart efter att stadsbyggnadskontoret sagt sitt.

  • Publicerad 15:00, 11 maj 2018

I ett nytt tjänsteutlåtande ger tjänstemännen tummen upp till planerna att bygga till en helt ny lågdel till huset som eldhärjades så sent som 2011 och som vid flera tillfällen röstats fram till Stockholms fulaste. De uppmanar stadsbyggnadsnämnden att klubba igenom detaljplanen vid nästa sammanträde.

"Planförslaget innebär att byggnaden öppnar sig mot omgivningen och erbjuder stadsmässiga kvaliteter i form av mötesplatser och service samtidigt som den unika kulturmiljön skyddas. ”, skriver man i tjänsteutlåtandet.

NYA SKISSER: Stans fulaste hus byggs ut

I dag är byggnaden ett kontorshus, det så kallade "A house", som är en "öppen mötesplats för olika aktörer med innovativa idéer och det mer etablerade näringslivet." Idén är att fastighetsägaren Akademiska hus i och med tillbyggnaden ska utveckla huset med bland annat butiker, ett bryggeri och en biodling.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Androi

Stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) är glad att huset får "en breddad användning" och vill inte "lägga någon värdering" i husets eventuella fulhet.

– Förslaget gör byggnaden publik och mer tillgänglig. Fastighetsägarens ambition om att skapa en mötesplats ligger helt i linje med stadens. Dessutom blir kvarteret mindre slutet, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nya blågröna styret vill förlänga spårväg City

Nyheter "Jag ser gärna att man kommer igång så snart som möjligt" Den nya blågröna majoriteten i landstinget vill driva på för att förlänga Spårväg City till Ropsten. Nu vill man att Lidingö ska vara med att betala.tisdag 23/10 15:31

Flera hus rivs när Mosebacke totalrenoveras

Nyheter En av stans populäraste uteserveringar görs om helt Flera småhus jämnas med marken när Mosebacketerrassen nu får en total makeover, som ska vara klar lagom till vårsäsongen.tisdag 23/10 15:11