Klart. Nu vill kommunen öppna en ny högstadieskola i Hägerneholm med start läsåret 2020/21. Foto: Mikael Andersson

Klart: Grönt ljus för högstadium i Hägerneholm

Nu står det klart att Hägerneholmsskolan har möjlighet att starta ett högstadium. Förhoppningen är att skolan ska ge elever i området kontinuitet i undervisningen.

  • Publicerad 15:25, 20 feb 2020

För att jämna ut antal elever på skolorna i Täby vill kommunen starta ett högstadium på den nyöppnade skolan i Hägerneholm. I dagsläget tar Hägerneholm bara emot elever från förskoleklass upp till årskurs sex. Men skolan är anpassad för elever upp till nian.

– Jag tror det är jättebra att vi får möjlighet att erbjuda ett högstadium i Hägerneholm och vi är medvetna om att medborgare i många år har efterfrågat en kommunal skolan i det området, säger Maria Assarsson, utbildningschef i Täby kommun.

Problemet idag är att det inte finns någon högstadieskola i områden som Gribbylund, Löttingelund och i Hägerneholm. Elever som bor i dessa områden söker sig därför till friskolorna i centrala Täby, främst Bergtorpsskolan och Byängsskolan, där det är svårt att få en plats idag. Även Skolhagenskolan i Täby Kyrkby ser i framtiden ut att ha svårt att erbjuda en plats till alla sökande.

Byter skolan i femman

Båda friskolorna i centrum erbjuder undervisning från årskurs sex vilket har resulterat i att många elever byter från de kommunala skolorna till friskorna redan i årskurs fem, då föräldrar vill säkerställa att deras barn får en plats inför högstadiet.

– Vi uppmuntrar det fria skolvalet men frekventa skolbyten medför konsekvenser för både fristående och kommunala skolor, säger hon.

Detta leder i sin tur till att de kommunala skolorna, som Myrängsskolan och Löttingelundsskolan idag har svårt att bedriva undervisning i sexan, då allt för få elever går kvar.

– Det får bland annat ekonomiska konsekvenser för den skola där många elever söker sig bort från årskurs sex och likaså blir det svårt för den mottagande skolan att sätta ett rättssäkert betyg eftersom lärarna inte har förkunskaper om vad eleven inhämtat för kunskaper i årskurs fyra och fem, säger hon.

Brist på förskoleplatser oroar i Hägerneholm

Bra för elever i Täby park

Enligt förslaget skulle en ny högstadieskola i Hägerneholm även vara bra när inflyttning sker till Täby park. För i dagsläget finns det ingen planerad byggstart för skolor i det nya området där det byggs ett stort antal bostäder. De kan då bli så att även de barn som bor i Täby park söker sig till Byängskolan på sikt menar Maria Assarsson.

– Det finns en risk att det kan bli svårt att erbjuda tillräckligt med skolplatser centralt om vi inte vidtar åtgärder. Jag ser att det finns ett ökat behov av skolplatser i centrala Täby inom de närmaste tio till femton åren, säger hon.

Ett problem finns dock. Skolklasserna på det nya högstadiet i Hägerneholm kommer att bli små de första åren, vilket kommer göra det svårt ekonomiskt för skolan. Men Maria Assarsson tror ändå på den här lösningen.

– Vi gör det här för att det finns en efterfrågan på en kommunal skola i området. Om eleverna känner sig trygga och undervisningskvaliteten är hög kommer vårdnadshavare att välja skolan, säger hon.

Igår beslutade barn- och grundskolenämnden att ge Hägerneholmsskolan tillstånd att bedriva undervisning på högstadiet från och med läsår 2021/22.   

Yoga i Mariannes mongoltält ska ge hundarna nya krafter

Nyheter Stämning. ”Det är som en annan värld när man kommer in” Tillsammans med sin brevbärare har Marianne Nordahl byggt upp ett nomadtält från Mongoliet i utkanten av Vallentuna. Här håller hon kurser i hundyoga för alla som är intresserade.fredag 3/4 16:51

Tomas gjorde en bucketlist – och blev svensk "på riktigt"

Nyheter ✔Fjällvandra ✔Midnattssol ✔Bada isvak ✔Se på ishockey För ett år sedan tog engelsmannen Tomas Spragg Nilsson på sig uppdraget att uppleva så mycket svenskt som möjligt innan han fick sitt medborgarskap. Snart släpper han en bok om sina upplevelser.fredag 3/4 16:00