Bo Arkelsten (M) tar över som ordförande i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd. Foto: Ewa Malmsten Nordell

Klart: Han blir mäktigast i Hässelby-Vällingby

I går kväll blev det klart. Bo Arkelsten (M), blir ordförande i Hässelby-Vällingbys stadsdelsnämnd den här mandatperioden.

  • Publicerad 14:45, 6 dec 2018

På onsdagskvällen röstade Moderaterna i Stockholm om det vilka personer som får ordförandeposterna i de stadsdelsnämnder där partiet ska fatta klubban den här mandatperioden.

Sedan tidigare har majoritetspartierna M, C, L, KD och MP fördelat stadsdelarna mellan sig och Moderaterna har de allra flesta ordförandeposterna.

LÄS MER: Klart: Så fördelas stadsdelarna mellan de grönblåa

Att det blev Bo Arkelsten som tar platsen i Hässelby-Vällingby förvånar nog ingen. Förra mandatperioden satt han som vice ordförande i stadsdelen. Däremot var han vice ordförande för Moderaterna förra gången de hade makten i stadsdelen.

– Den viktigaste frågan för oss är den upplevda otryggheten som finns bland invånarna. Vi ska jobba för att öka trivseln så att fler vill jobba och på bor, säger Bo Arkelsten.

Övriga frågor som han vill fokusera på är fritiden för ungdomar och det lokala näringslivet.

– Vi måste få igång ett fungerande näringslivsråd för det har inte fungerat tidigare. Även äldreomsorgen behöver ses över. Vilka verksamheter fungerar och vilka fungerar inte? Det behöver stramas åt, säger Bo Arkelsten.

Vad blir den största skillnaden för invånarna i och med maktskiftet?

– Den stora skillnaden är ju att vi inte är slaviskt bundna vid att all verksamhet måste vara kommunal. Vi tror att det är bra med konkurrens.

I januari byter den nya majoriteten och oppositionen plats med varandra under mötena i stadsdelsnämnden. Miljöpartiet kommer då att sitta kvar som majoritet istället för att gå över i opposition tillsammans med sina gamla majoritetskollegor.

Hur kommer det att funka ?

– Det handlar om att ge och ta. Att kompromissa för att få till en realistisk verksamhetsplan. Vi börjar med att titta på det som vi faktiskt är överens om för att hitta gemensamma nämnare istället för att börja där vi inte är överens.

Det är även klart att Lisa Carlsson tar över som ordförande för Socialdemokraterna i Hässelby-Vällingby och hon blir också vice ordförande i stadsdelsnämnden.

Den 17 december väntas ordförande- och vice ordförandeposterna i stadsdelsnämnderna att klubbas i kommunfullmäktige.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Här kan Östermalm få nytt 18-våningshus

Nyheter Bostäder åt Försvarsmakten planeras på lekplats – grannar mobiliserar För att lösa försvarsmaktens stora behov av nya lägenheter har stiftelsen MHS Bostäder lämnat in en planansökan till stadsbyggnadskontoret. Bland förslagen finns bland annat ett 18 våningar högt hus...måndag 21/1 20:00

Så påverkas Stockholms skolor av nya regeringen

Nyheter Det här innebär dagens regeringsförklaring: ✓Mobilförbud ✓Tidigare betyg ✓Stopp för religiösa friskolor Mobilförbud, betyg från årskurs fyra, stopp för religiösa friskolor och hårdare tag mot mobbare. Det är några av förändringarna som den nya regeringen vill driva igenom.måndag 21/1 17:44