Nöjd. Det blir centerpartisten och Bredängsbon Johan Kling som kommer svinga ordförandeklubban i Skärholmen kommande fyra år. Foto: Pressbild

Klart: Han blir ny ordförande i Skärholmen

I onsdags kväll stod det klart. Det blir Bredängsbon Johan Kling (C) som blir ny ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd. Den 1 januari kliver ha officiellt in i rollen.

  • Publicerad 14:04, 29 nov 2018

– Det känns fantastiskt, jag är jätteglad! Och samtidigt ödmjuk inför de kommande fyra åren, det är ett stort ansvar, säger Johan Kling (C).

I onsdags kväll valdes han till ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd. Officiellt fattar han ordförandeklubban den 1 januari nästa år.

Vilka frågor vill du driva i Skärholmen de kommande fyra åren?

– Jag vill dels titta på hur vi kan utveckla stadsmiljön i området. Förena mixen av människor, kulturliv och näringsliv, lyfta den som är unikt för Skärholmen och se till att området fortsätter utvecklas på ett bra sätt.

Och konkret...

– Det första jag vill göra är att arbeta fram en plan för hur invånarna här ska bli mer delaktiga i politiken. Jag vill bjuda in till fysiska möten och inhämta så mycket information som möjligt om hur vi som bor i Skärholmen vill att våra stadsdelar ska utvecklas. Se vilka initiativ som finns här, vad vi kan göra själva i stadsdelen och vad vi kan lyfta till central nivå.

Är det något av det som det tidigare styret införde som du vill riva upp?

– Det kan jag inte riktigt uttala mig om än, jag återkomma när jag landat mer i uppdraget.

Hur ser Skärholmen ut efter fyra år med dig som ordförande?

– Människor är mer delaktiga, det ska kännas naturligt att skicka ett mail till sin ordförande. Fler jobbar och driver företag och föreningsliv, civilsamhälle och näringsliv jobbar tillsammans för att bygga ett Skärholmen som håller hela livet, vare sig man är småbarnsförälder eller ska flytta in på seniorboende.

Det finns de som har ifrågasatt att ni, som minsta parti i Skärholmen, får ordförandeskapet. Vad svarar du dem?

– Jag tycker att det känns självklart att vi har tagit det. Vi har borgarråden som har ansvar för integration, arbetsmarknad, kultur och idrott – frågor som är väldigt viktiga för Skärholmen och som vi nu kan jobba vidare med och utveckla.

Uppdraget i Skärholmen blir Johan Klings första som nämndordförande. Han har tidigare suttit i miljö- och hälskoskyddsnämnden och gymnasienämnden i Umeå och valnämnden i Stockholm.

Han flyttade till Stockholm 2011, och av en slump hamnade han i Bredäng. Då trodde han inte att han skulle bo kvar länge.

– Jag tänkte att jag kunde bo där så länge, jobba och så småningom flytta närmare stan. Men jag blev kär i Bredäng och Skärholmen. Allt här är så öppet, människor är glada och inbjudande. Och samtidigt som man bor i storstaden är det nära till naturen och vattnet. Idag har jag verkligen inga planer på att flytta.

Har Karin Söder som idol

Namn: Johan Kling.

Ålder: 34 år.

Bor i: Bredäng.

Jobbar som: Internationell sekreterare.

Politisk förebild: Karin Söder (tidigare partiledare för Centerpartiet).

Favoritplats i 127: Sätraskogen en fin sommarkväll.

Så röstade Skärholmsborna i kommunvalet:

Majoriteten:

Moderaterna: 12,3%

Liberalerna: 4,3%

Miljöpartiet: 4,5%

Centerpartiet: 2,9%

Kristdemokraterna: 3,3%

Övriga partier:

Socialdemokraterna: 40,0%

Vänsterpartiet: 19,9%

Sverigedemokraterna: 8,8%

Feministiskt initiativ: 3,2%

Övriga: 0,7%