Pilotprojekt. Första busslinjen att nu pekas ut för flexibla nattstopp är buss 396 mellan Brommaplan och Stenhamra. Foto: Mostphotos

Klart: Här är första bussen med flexibla nattstopp

I höst ska idén med nattstopp på bussen sjösättas. Först ut att testa den nya idén kan bli buss 396 mellan Bromma och Stenhamra.

  • Publicerad 11:45, 21 maj 2018

Det är Liberalerna i Stockholms läns landsting som redan förra året kom med förslaget att låta nattliga bussresenärer själva kunna få bestämma var de vill kliva av, det vill säga även om det är mitt emellan två utpekade hållplatser. Syftet är att öka tryggheten hos resenärerna. Nu genomför alliansen i landstinget förslaget.

– Vi har i grund och botten en trygg kollektivtrafik, men många människor, särskilt kvinnor, känner sig otrygga när de rör sig ute om nätterna – främst till och från kollektivtrafiken och i sitt bostadsområde, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) i ett pressmeddelande.

Förslaget blir verklighet – nattbussen ska stanna utanför din port

Till hösten ska idén sjösättas och första utpekade pilotlinje blir buss 396 mellan Brommaplan och Stenhamra.

– Det är en linje som går i landsbygdstrafik där det är lite glesare mellan hållplatserna och då finns det en poäng att testa där, säger Claes Wersäll, pressekreterare för Moderaterna i landstinget, som samtidigt öppnar upp för att fler busslinjer eventuellt kan bli aktuella redan till hösten.

LÄS ÄVEN:
Flexibla busstopp ska öka tryggheten

Tanken är att den resenär som av trygghetsskäl vill kliva av på en annan plats än de utpekade busshållplatserna har en dialog med föraren.

– Då ska chauffören endast öppna framdörrarna och bara du ska ensam kliva av, så att ingen annan kan följa efter dig, säger Claes Wersäll.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Grönblåa förslaget: Sälj Vällingby centrum

Men först ska det utredas Den grönblåa majoriteten vill se över möjligheten att sälja Vällingby centrum. Det framgår i det nya styrets budgetförslag.måndag 19/11 16:43

Anställda slår larm om brister på boende i Bromma

Personalen: "Huset som Gud glömde" Branddörrar som inte går igen och obehöriga som rör sig på avdelningarna. Det är några av de problem som oroar anställda på ett LSS-boende i Bromma. Trots anmälningar till hyresvärden händer...måndag 19/11 11:44