Klart: Här är Novas nya lokaler

På måndagens kommunfullmäktige klubbades det att Nova ska flytta till nya lokaler. Snart börjar arbetet med att forma den nya fritidsgården, tillsammans med ungdomarna.

  • Publicerad 12:05, 14 nov 2018

Det ekar när vi går in. Trots att det är en grå novemberdag så är lokalerna ljusa. Lite längre in står Torsten "Tummen" Scott, enhetschef för Ung Fritid, och Victor Kilén, kommundirektör. De inspekterar den nya lokalen, gamla Elverket, ett stenkast från Novas befintliga plats.

– Det finns en jättestor potential här. Det här är kommunens egna lokal, och sedan de oroligheter som varit har det funnits en otrygg stämning bland både ungdomarna och medarbetare. Därför har vi haft uppdraget att hitta en ny lokal, säger Victor Kilén.

Mindre än de gamla lokalerna

Lokalen är 738 kvadratmeter stor, alltså betydligt mindre än Novas nuvarande lokaler. Men Tummen tror inte det kommer att vara ett problem.

– Vi ska ta in en arkitekt, jag vet inte exakt hur det kommer att se ut, men det kommer se lite annorlunda ut. Jag tror att det här kommer bli jättebra, säger han.

Nytt. I Elverkets gamla lokaler ska Nova husera. Foto: Ella Söderberg

För att den nya fritidsgården ska bli så bra som möjligt, kommer ungdomarna själva att få vara med i planeringsprocessen. Tillsammans med en arkitekt kommer tre olika ungdomsgrupper få komma med idéer på vad som behövs.

En av grupperna som ska hjälpa till består av bara tjejer - och just tjejerna vill de locka till "nya Nova"

– Får man hit tjejer till fritidsgården så kommer killarna. Det handlar om att få till en bra dialog med ungdomarna, och det här blir en rolig process, säger Tummen.

I lokalen finns en scen, och utanför den en liten asfalterad plats med en basketkorg. Kanske kan man göra om den till en uteplats menar Tummen.

Vad skulle du helst vilja se i den nya lokalen?

– Om jag fick önska helt fritt så skulle jag vilja att alla tar av sig skorna när de kommer in, så som de gör på Haket i Brottby. Då blir plötsligt alla lika, säger Tummen.

Uteplats? På baksidan av Novas nya lokal finns det en basketkorg, men kanske görs den om till en uteplats där ungdomarna kan hänga och fika? Foto: Ella Söderberg

Förra veckan var han och delar av personalen på Nova på studieresa till Jönköping. Där besökte de olika fritidsgårdar och träffade personal där.

– Vi gjorde det för att få en omvärldsbevakning. Det är annars så lätt att man bara hör av sig till fritidsgårdar i grannkommunerna, säger han.

"Blir en nystart"

Nova har funnits i sina befintliga lokaler sedan 2003, och Tummen menar att det börjar bli slitet nu.

– Det här blir en nystart för både ungdomarna och personalen. Jag hoppas att det blir ett nytt namn på gården, men det är upp till ungdomarna, säger han.

Vad som händer med skatehallen är inte ännu bestämt.

Taggad. Torsten "Tummen" Scott tror att folk är redo för en nystart. Här står han i Novas kafé i de befintliga lokalerna. Foto: Ella Söderberg

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Efter snöröjningskaoset i Täby – politikerna kräver bättring

Nyheter Tusentals felanmälningar har kommit in Under denna säsong har över 2300 felanmälningar gjort på vinterväghållningen. Nu kräver styrande politiker att Peab, som sköter snöröjningen, bättrar sig.fredag 15/2 16:40

Oro på Norrortsstall efter dödlig hästsmitta

Nyheter "Det är en katastrof det som har hänt" Det dödliga hästviruset som drabbat en ridskola i Åkersberga tycks ännu inte ha spridits till grannkommunerna. Men oron är stor på många stall.fredag 15/2 16:30