Hopp. Nu får Västberga industriområde 71 nya konstateljéer. Konstnärerna Lisa Rinnevuo, Malvin Karlsson och Olov Tällström visar runt. Foto: Sacharias Källdén

Klart: Här får 80-talet konstnärer nya ateljéer

År av osäkerhet är över för stans största ateljéförening. Nu är flyttplanen klar för konstnärerna som måste lämna Årstaberg när nya bostäder strax intill pendeln.

  • Publicerad 11:30, 18 okt 2019

Mitt bland Västbergas industrier ligger ateljéföreningen wipsthlms nya lokaler. På två stora våningsplan i en fastighet, där industrikoncern Sandvik länge huserat, ska föreningen flytta in nästa höst. Här får de vara kvar i minst 15 år.

Därmed är en lång period av ovisshet över och det är tre nöjda konstnärer som visar runt i de tomma, råa rummen med stora fönster och högt i tak i Västberga.

Förutom ateljéer blir det gemensamma verkstäder för trä-, metall- och gipsarbeten.

"Bra ljus och rymd"

– Framför allt är det bra ljus och en bra känsla av rymd här. Golvet är oömt och så finns det lasthissar som tar flera ton så det är en funktionell byggnad, säger Olov Tällström.

Lokalerna i Västberga är lite mindre än i Årstaberg men inte mycket. Istället för 83 ateljéer blir det 71 efter flytten. Här ska såväl etablerade som nyutexade konstnärer, som arbetar med olika tekniker, kunna fortsätta samarbeta med varandra över generationsgränserna.

Men vägen hit har varit kantad av svårigheter. Bakom flytten ligger stadens beslut att byggas 1 000 nya bostäder i Årstabergs stationsområde. När planerna för hela området klubbades i slutet av 2015 överklagade wipshtlm beslutet och var kritiska till att staden inte tog med kulturen i planerna när ett nytt område skulle byggas.

Konstnärer sparkas ut – överklagar 900 bostäder i Årstaberg

– Vi vill fortfarande skicka tillbaka frågan till politikerna: “Vilket kulturliv vill ni ha och vilka förutsättningar vill ni ge konstnärerna?”. Kommunen bygger idrottshallar. Varför kan man inte ta över ett sånt här hus och subventionera hyrorna till oss, säger Malvin Karlsson.

Tuffare tider

Samtidigt understryker han att wipsthlm har fått ekonomiskt stöd av staden och vägledning av kulturförvaltningen som underlättat flytten till Västberga. Föreningen är också mycket nöjd med sin nya hyresvärd, fastighetsägaren Fast Partner, som konstaterar att man inte kommer bli rik på att hyra ut ateljéplatser.

– Ekonomiskt är det inte vår mest lönsamma affär men vi tror att det långsiktigt är bra att också tänka lite utanför det rent kommersiella. Vi vill gärna visa att lokalerna kan nyttjas av många olika typer av verksamheter, säger Christine Wuopio på Fast Partner.

Trots det blir det ekonomiskt tuffare tider för föreningen efter flytten.

– Nu har vi skrivit ett nytt kontrakt med 2019 års hyresläge som är högre än det vi hade tidigare. Ett fåtal medlemmar kommer ha svårt att följa med. Men vi får superfina lokaler och kan vara här i minst 15 år, säger Malvin Karlsson.

I oktober 2020 flyttar wipsthlm till Västberga.

Nöjda. Konstnärerna Malvin Karlsson, Olov Tällström och Lisa Rinnevuo framför huset i Västberga. Foto: Sacharias Källdén

Rivs. Det här huset, där konstnärerna är idag, i Årstaberg ska rivas. Foto: Arkivfoto: Jonatan Bylars

Om wipsthlm

Wipsthlm är en ateljéförening som samlar över 80 konstnärer.

Medlemmarnas arbete syns på gallerier, scener och i det offentliga rummet runt om i Stockholm, i resten av landet och internationellt.

I dag har föreningen lokaler på Årsta Skolgränd 12-14, men huset ska rivas, när nya bostäder ska byggas i området nära Årstabergs station.

Visa merVisa mindre