Peppade. I december flyttar Fritidshjälpen in på Olsborgsvägen 13 i Vallentuna centrum. Caroline och Jesper Lindau driver föreningen. Foto: Sean Babayev/Privat

Klart: Här får Fritidshjälpen i Vallentuna nya lokaler

Fritidshjälpen i Vallentuna har länge letat efter en större lokal för att få plats med all aktivitetsutrustning folk skänker. Nu är de klart att de kan flytta in på Olsborgsvägen 13 – redan i december.

  • Publicerad 12:13, 19 nov 2019

Fritidshjälpen i Vallentuna är en ideell förening som hjälper familjer att betala medlemsavgifter för barnens fritidsaktiviteter när föräldrarna själva inte har råd. Man erbjuder också sport- och fritidsprylar som skänks dit från Vallentunabor.

Fritidshjälpen i Vallentuna letar större lokal

Sedan starten 2013 har Fritidshjälpen letat efter en bra lokal där de kan förvara prylarna de får in. Fram tills nu har de endast haft ett litet rum i Novas tidigare lokaler i Tellusområdet.

– Det är knökfullt där. Vi har istället fått förvara saker hemma hos oss, säger Caroline Lindau, grundare av Fritidshjälpen som hon driver tillsammans med sin man.

Hyr ut gratis

Eftersom föreningen drivs helt ideellt så har man inte kunnat hyra en för dyr lokal heller.

Men nyligen kom Caroline på idén att testa höra av sig till 24Storage i Vallentuna och berätta om situationen.

Det visade sig att företaget tyckte deras koncept var så bra att de är beredda att låta Fritidshjälpen låna en lokal hos dem gratis.

– Vi fick ett mejl av Caroline och kände direkt att det här är precis den typ av samhällsansvar som vi vill ta lokalt. Det är ett fantastiskt initiativ, säger Rebecca Lagerberg på 24Storage.

Just nu är planeringen inför flytten i full gång.

– Vi är enormt tacksamma att de tror på vår idé och vill hjälpa oss med det här. Det har tagit många år för oss att lösa den här frågan, säger Caroline.

Lokalen är 75 kvadratmeter stor och ligger på Olsborgsvägen 13 i centrum. Där är tanken att sakerna de fått in ska struktureras efter olika kategorier.

Börjar ha öppettider

Planen är att flytta in i december och då kommer de även börja att hålla öppet minst en dag i veckan. Tanken är att det ska göra det enklare för folk att lämna och hämta saker. Det blir också viss försäljning av den begagnade utrustningen.

– Vi ska börja med att hålla öppet för försäljning för att få lite ruljans i förrådet där vi har ganska mycket grejer just nu. Det innebär att vi kan få in lite mer pengar till nya bidrag, och att vi kan möta efterfrågan på ett helt annat sätt. Det känns så bra, säger Caroline.

Hon berättar vidare att styrelsen ska ha möte i veckan för att diskutera vilka tider de kommer kunna ha öppet. Man söker just nu folk som kan hjälpa till under öppettiderna.

– Idag är det bara jag och Jesper och vi har lite svårt att hinna med, säger Caroline.

Är man intresserad av att hjälpa till kan man höra av sig till Fritidshjälpen.

Så funkar det:

Verksamheten finansieras av insamlade pengar som skänks av privatpersoner och företag eller genereras ur evenemang som Fritidsgalan, samt intäkter från förrådet dit folk får skänka valfri summa när de hämtar ut saker.

När Fritidshjälpen hjälper familjer med medlemsavgifter har de en dialog med föreningen, som ofta hjälper till att betala antingen hälften eller hela beloppet.

I dagsläget består förrådet till stor del av skridksor, hjälmar, skidutrustning, hockeygrejer fotbollskor, sneakers och olika typer av skydd. Framöver hoppas de även kunna ta emot cyklar.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt