Svenska Bostäder ska bygga kvarteret Mangon på Bondegatan/Barnängsgatan. Fasaden ska putsas med en sockel i sten. Foto: AQ Arkitekter

Klart: Här får Södermalm 169 nya hyresrätter

SL:s gamla bussgarage i Barnängen ska göra plats för ett nytt kvarter, som ska byggas efter sommaren. Prislappen? 689 miljoner kronor.

  • Publicerad 17:21, 21 apr 2020

I veckan kom det slutgiltiga beslutet om att Svenska Bostäder ska bygga 169 lägenheter, en förskola, ett gruppboende och butiks- och kontorslokaler i det nya kvarteret Mangon. Detta är en del av ett större projekt från Stockholms stad för att bygga drygt 1200 bostäder i det gamla industriområdet i Barnängen.

– Det som är spännande i det här bygget är att det blir ett helt nytt kvarter som knyts ihop med gång- och cykelstråk och binder samman Södermalm, säger bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).

Bygget på Bondegatan/Barnängsgatan påbörjas efter sommaren och inflyttning beräknas vara möjlig till 2022. Stockholms bostadskö förmedlar lägenheterna som kommer att vara i varierande storlekar enligt Dennis Wedin.

Då startar Södermalms största bostadsbygge

Lång process

Hela projektet påbörjades redan 2004. Varför det har tagit så lång tid att genomföra handlar delvis om omfattande schaktarbeten och sprängningar. Att bygget görs i stan där det är trångt gör även det hela mer komplicerat, förklarar Dennis Wedin.

– Projektet har uppbudgeterats med 20 miljoner kronor, vilket visar på en del av komplikationerna, säger Dennis Wedin.

Totalt ligger budget för det nya kvarteret Mangon på 689 miljoner kronor.

"Naturlig kvarterskänsla"

Dennis Wedin hoppas på att det nya området ska bli en fortsättning på Södermalms levande kvarter runtomkring.

– Vi vill skapa en naturlig kvarterskänsla som tillför butiker och en vacker miljö, säger han.

Klart för bygge av 1200 bostäder på Söder

Kvarteret Mangon är kvarter 4 på bild.

Ungefär så här kommer stråket att se ut som idag har arbetsnamnet Persikogränd. Foto: Sweco