Nu blir det konstsnöspår i Söderort. Foto: Mostphotos

Klart: Här får Söderort nytt konstsnöspår

Nu står det klart. Ågesta friluftsområde får en fem kilometer lång konstsnöslinga till nästa vinter.

  • Publicerad 09:37, 9 dec 2017

Ågesta friluftsområde vid sjön Magelungen är redan idag längdskidåkarnas mecka. Men hittills har de fått förlita sig på vädergudarna för att snön ska falla på plats vid rätt årstid. Nu vill Stockholms stad ändra på det genom att anlägga en konstsnöanläggning.

– Nu har vi lämnat in alla ansökningar för vattendom, vilket man behöver i det här fallet då vi behöver pumpa vatten från Magelungen för att få fram snö. Man kan använda sig av vanligt dricksvatten också men sjövatten är effektivast, säger Thomas Wiklund, friluftschef på idrottsförvaltningen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Från början var tanken att ett konstsnöspår skulle anläggas i Ågesta friluftsområde redan förra året. Men utredningarna tog längre tid än väntat.

– Man skulle kunna säga att vi var lite naiva när det gäller handläggningstiden. Men när vi kopplade in mer kunniga valde vi att göra en grundlig undersökning innan vi skickade in en ansökan till mark- och miljödomstolen, säger Thomas Wiklund.

Utredningen som staden gjorde innebar en undersökning av hur sjön och området runt omkring skulle påverkas av att pumpa upp omkring 6 000 liter per minut till.

– Den 14 november kungjorde mark- och miljödomstolen vår ansökan och nu ska allmänheten samt myndigheter lämna in sina eventuella synpunkter. Och parallellt med det kommer vi försöka hitta en leverantör som vill bygga anläggningen åt oss.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt Thomas Wiklund ser planeringen ljus ut och arbetshypotesen är att skidåkarna ska få åka i konstsnöspåret vintern 2018/2019.

– Vi kan inte påverka upphandlingstiden såklart, men vi siktar på 2018. Tills dess får vi fortsätta förlita oss på vädret, säger han.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Nu försvinner rätt till heltid i förskolan i Stockholm

Nyheter ✓Grönblå avskaffar kritiserad reform ✓5 000 barn omfattas ✓Så ser det ut i länet De senaste två åren har barn till föräldralediga haft rätt att gå heltid på förskolan. Tusentals familjer i Stockholm berörs när reglerna ändras från och med 1 februari.torsdag 17/1 19:30

Hägersten kan bli av med parkeringsavgifter

Nyheter M-överklagan kan vinna gehör P-avgifterna i Hägersten-Liljeholmens stadsdelsområde kan tas bort. Det står klart efter att Transportstyrelsen väljer att pröva lokalpolitikern Lars Svärds (M) överklagan.torsdag 17/1 16:37