Nu blir det konstsnöspår i Söderort. Foto: Mostphotos

Klart: Här får Söderort nytt konstsnöspår

Nu står det klart. Ågesta friluftsområde får en fem kilometer lång konstsnöslinga till nästa vinter.

  • Publicerad 09:37, 9 dec 2017

Ågesta friluftsområde vid sjön Magelungen är redan idag längdskidåkarnas mecka. Men hittills har de fått förlita sig på vädergudarna för att snön ska falla på plats vid rätt årstid. Nu vill Stockholms stad ändra på det genom att anlägga en konstsnöanläggning.

– Nu har vi lämnat in alla ansökningar för vattendom, vilket man behöver i det här fallet då vi behöver pumpa vatten från Magelungen för att få fram snö. Man kan använda sig av vanligt dricksvatten också men sjövatten är effektivast, säger Thomas Wiklund, friluftschef på idrottsförvaltningen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Från början var tanken att ett konstsnöspår skulle anläggas i Ågesta friluftsområde redan förra året. Men utredningarna tog längre tid än väntat.

– Man skulle kunna säga att vi var lite naiva när det gäller handläggningstiden. Men när vi kopplade in mer kunniga valde vi att göra en grundlig undersökning innan vi skickade in en ansökan till mark- och miljödomstolen, säger Thomas Wiklund.

Utredningen som staden gjorde innebar en undersökning av hur sjön och området runt omkring skulle påverkas av att pumpa upp omkring 6 000 liter per minut till.

– Den 14 november kungjorde mark- och miljödomstolen vår ansökan och nu ska allmänheten samt myndigheter lämna in sina eventuella synpunkter. Och parallellt med det kommer vi försöka hitta en leverantör som vill bygga anläggningen åt oss.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt Thomas Wiklund ser planeringen ljus ut och arbetshypotesen är att skidåkarna ska få åka i konstsnöspåret vintern 2018/2019.

– Vi kan inte påverka upphandlingstiden såklart, men vi siktar på 2018. Tills dess får vi fortsätta förlita oss på vädret, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här byggs det flest hyresrätter i länet

Bostad ✓Hela listan – kommun för kommun ✓De bygger inga alls Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...onsdag 20/6 6:50

SL-kortet gäller inte på båtar till skärgården

Nyheter Därför ändras reglerna lagom till sommaren Sedan årsskiftet har det varit möjligt för resenärer att använda SL:s periodkort även på Waxholmsbåtarna. Men sommartid är det andra regler som gäller.tisdag 19/6 21:00