VINNARNA. Folket har sagt sitt, med över 9 300 röster har klassikern vid Hornstull kammat hem titeln "Södermalms godaste pizza" i Södermalmsnytts tävling. Foto: Sacharias Källdén

Klart: Här finns Södermalms bästa pizza

Folket har sagt sitt: de smarrigaste pizzorna på Södermalm finns i Hornstull. Efter 22 000 röster står det klart att de tre bästa restaurangerna ligger blott ett stenkast ifrån varandra. Och på toppen tronar en färgstark veteran.

  • Publicerad 20:00, 3 dec 2018

När Södermalmsnytts omröstning nu är avslutad står det klart att när det kommer till pizza, ja då är det Hornstull man ska bege sig till. På tredje plats hamnar La Casa Trattoria på Långholmsgatan, på andra plats stoltserar Piccolo Angelo på Verkstadsgatan. Läsarnas favorit nummer ett, med 41 procent av rösterna, är Café Dello Sport på Pålsundsgatan.

– Vi är förvånade, det är ju extremt pizzatätt på Söder, bara häromkring finns sju stycken. Men vi är extremt glada, det är bland det största som hänt oss, säger Martin Rosloniec.

Röstning avslutad: Var finns Södermalms bästa pizza?

Det är han, tillsammans med Toni (utan efternamn), som drivit det kombinerade fiket och pizzerian sedan 1995. På den tiden var området betydligt ruffare, förutom deras hak fanns det i princip bara en korvkiosk. Att bli rånad på väg till jobbet var inte helt ovanligt. Och Söderbornas kulinariska kunskaper var ännu i sin linda.

– På den tiden skrattade folk åt pesto, de hade inte sett det förut. Likadant med mozzarella, typ “vit, smält, smaklös ost, vem ska äta det?!”. Idag har klientelet som bor här förändrats i och med ombildningarna till bostadsrätter, folk överlag reser också mer och har bättre koll. Nu vet alla vad en caponata är liksom.

När Södermalmsnytts utsända fotograf samt reporter ser ut som frågetecken, förtydligar Martin att det handlar om en sorts aubergineröra.

– Haha, okej, ALLA kanske inte vet. Men det finns en annan medvetenhet idag, vilket gör att alla pizzerior tvingas anstränga sig för att överleva. Det är bra, det höjer nivån.

Cafe Dello Sport går sällan med på specialbeställningar: "Vi kan ju det här, vi vet vad som blir bra". Foto: Sacharias Källdén

"Jag älskar det, ett sådant här jobb måste vara ens hobby" säger dedikerade kocken Ciro. Foto: Sacharias Källdén

Att just Dello Sport kammat hem vinsten, beror dels på att man “tjatat på folk att rösta” via sociala medier där artisten Petter varit en klar draghäst, säger Martin. Men han tror också att restaurangen vunnit på att de stått emot trenderna i branschen.

– Står en italiensk tv-kock framför miljoner tittare och säger att det ska vara ruccola på pizzan så ska alla ha det, stora aktörer kan i ett handsvep helt ändra en etablerad nisch. Där har vi valt att vara konsekventa, hoppar man på dagsländor blir man inte långvarig.

Publikfrierier är alltså inte Dello Sports melodi, tvärtom händer det istället att de nekar kunder som kommer med specialbeställningar.

– Vi kan ju det här, vi vet vad som blir bra, det är ett hantverk. Och i slutet av dagen när kunden går hem och tycker pizzan som de specialbeställde med banan, ananas och bea inte blev bra så är det ju vårt fel.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Under sina 23 år på Pålsundsgatan har gänget bakom disken lärt känna grannskapet på djupet. De har sett barnen på Högalidsskolan intill växa upp, bistått gravida kvinnor vars vatten har gått och bevittnat otrohetsaffärer.

– Det är vårt vardagsrum där vi lever största delen av våra liv, så vi har inget val än att vara oss själva och prata högt om allt möjligt. Det gör att gästerna också glömmer av sig. De pratar om allt från försäkringsbedrägerier till skilsmässor. Jag har sett mer än en stammis kura in sig i hörnet med en älskarinna, som om vi inte skulle se det. Hallå, dude, jag ser dig, det där är inte din fru! skrattar Martin.

Nytt hiphop-mecka växer fram i Hornstull

Många kändisar har flockats på pizzerian, som under 90-talets var “caféernas Spy Bar” enligt Martin. Men kändistätheten är tudelad, när någon surnat till över att de inte fått sin vilja igenom kan en syrlig tweet från ett stort namn kasta en stor skugga över restaurangen. En situation som Martin löst på sitt eget kreativa vis.

I fönstret har han placerat en svart griffeltavla, som Martin använder som sin egen “IRL-twitter”, där korta putslustigheter – inte sällan riktade direkt till kändisar som betett sig illa – får ta plats.

Han tar palestinsk pizza till Hornstull

Men det är trots allt inte de färgstarka karaktärerna bakom disken på Dello Sport som vunnit den prestigefyllda tävlingen, utan deras pizzor. Enligt Martin ligger de i mellanlandet mellan den flottiga bakispizzan på hörnet och finlirs-pizzan med snuskigt saftig prislapp.

– Vi gör vanliga italienska pizzor, lAverage Joe-pizza helt enkelt. Men de är gjorda med kärlek.

Något som bekräftas när vi pratar med den Neapel-skolade kocken Ciro, som först blygsamt säger att pizzabakande inte är så svårt, “det handlar ju till 70 procent om deg”. Men det står snabbt klart att han tar sitt kall på största allvar.

– Jag älskar det, ett sådant här jobb måste vara ens hobby. Det är en konst, jag är en designer och det här är mitt allt.

Precis som i italienska barer trängs pizzorna med kaffe, bakverk och vin. Foto: Sacharias Källdén

Martin Rosloniec har sett allt från gravida kvinnors vatten gå, till otrohetsaffärer. Foto: Sacharias Källdén

Hornstull i topp tre

1. Café Dello Sport, Pålsundsgatan 8, 41 procent, ca. 9380 röster

2. Piccolo Angelo, Verkstadsgatan 12, 36 procent, ca. 8235 röster

3. La Casa Trattoria, Långholmsgatan 12, 6 procent, ca.1144 röster

4. Omnipollis hatt, Hökens gata 1A, 5 procent, ca. 1144 röster

5. Rost, Wollmar Yxkullsgatan 52, 2 procent, ca. 458 röster

BUBBLARE

Angelos Pizzeria, Rosenlundsgatan 18

Bananas, Skånegatan 47

Bitza Hornstull, Hornstulls Strand 13

Crispy Pizza Bistro, Ringvägen 129

ÖVRIGA NOMINERADE

Allé Kök & Bar, Baras Imperium, Café Cuvée, Da Luigi,

Da Peppe Ristorante, Därmedpasta, Enzo’s Hornhuset, Feca, Forno Söder,

Galinas Pizza, Il Tempo, Lilla Italia, Nivå, Oliven, Oliven Due Pizzeria,

Oh Mamma Mia, Pane Vino, Pazzi, Pizzeria Corner, Pizzeria Söder,

Pizzeria Penguin, Primo Ciao Ciao, Ricardo’s, Ristorante Rimini,

Ristorante Rodolfino, Stora vikingen: Röde orm, Svea Pizzeria, Södergruvan,

Tony’s, Venezia Pizzeria, 62:ans Pizzeria Hornsgatan

Folkets favoriter

Det var 22 oktober som Södermalmsnytt t med tio veckor kvar till nyårsdagen, pizzornas högtidsdag nummer ett, beslöt sig för att gå till botten med var den godaste pizzan i hela Södermalms stadsdel egentligen finns.

Söderborna fick själva nominera sina favoriter genom att skicka in sina tips till redaktionen, vilket ledde till inte mindre än 40 nominerade pizzerior från Hammarby Allé i Sjöstan till Lilla Nygatan i Gamla stan. Våra läsare fick sedan rösta på sina favoriter, något som väckte stort engagemang i hela stadsdelen, då hela 22 000 röster kom in från ivriga pizzaälskare.